Stedendriehoek

Dochter (3) ziet hoe moeder door 28 messteken overlijdt

Om het slachtoffer zijn schermen geplaatst.
Om het slachtoffer zijn schermen geplaatst. © Luciano de Graaf
APELDOORN - “Ze doet alsof ze God Is. Vermoorden is de oplossing.” De telefoongesprekken die familie van de in september op klaarlichte dag omgebrachte moeder (28) uit Apeldoorn met elkaar voerden, liegen er niet om. Door deze gesprekken kon haar broer Ahmad A. worden aangehouden. Maandag stond hij voor het eerst voor de rechter.
Daar komen gruwelijke details naar voren over die gitzwarte dag van 5 september. Aan de Casper Fagelstraat wordt de Apeldoornse volgens justitie met 28 messteken omgebracht door haar bloedeigen familie. “Terwijl haar dochter (van 3 jaar oud, red.) aanwezig is, onder het bloed zit, en zegt: ‘Mama, een beetje au’”.
De moeder stierf ter plaatse. ‘Eerwraak’ oordeelt het OM. Een uitgedokterd plan van twee broers, waaronder Ahmad A., en twee neven van het slachtoffer. De Apeldoornse zou zich niet hebben gehouden aan ‘culturele normen’.

'Geen mogelijkheid meer'

“Ze dumpte haar kind bij haar ouders om haar eigen leven te leiden”, zou over haar zijn gezegd. Op 5 juli spreekt een familielid hierover met haar, waarna haar ombrengen de enige optie lijkt: “Er is geen mogelijkheid meer. Ik wil dat niet, maar we hebben het duizend keer tegen haar gezegd”.
Ahmad A. was mogelijk ook betrokken bij een eerdere poging haar van het leven te beroven. Dat zou zijn gebeurd in juli. Hij wordt onder meer verdacht van het regelen van messen en een vluchtauto. Ook zou hij hebben staan posten bij het woonadres van het slachtoffer.

Ex-partner

Peshang A., die de moord zou hebben gepleegd, stond op 11 december al voor de rechter. Hij is de broer van Ahmad A. en het slachtoffer. De overige verdachten, twee neven, zijn op 11 en 22 december overgeleverd uit Duitsland. Eén van die neven is de ex-partner van het slachtoffer.
Gesprekken op de telefoon schetsen volgens de Officier van Justitie een ‘onthutsend beeld’. “Ze verdient het om in twee stukken te worden gescheurd”, zou Ahmad A. tegen een neef hebben gezegd. Die zou hem hebben tegengehouden omdat er een baby op komst was. “Benen breken”, was daarop Ahmads reactie.
Ik stond onder enorme druk. Ik zat middenin een verhuizing en kreeg een kind.
Ahmad A. - verdachte
“Het waren geen vriendelijke gesprekken”, beaamt de advocaat van de verdachte. “Maar ze moeten goed worden geïnterpreteerd: ‘We gaan haar aanpakken’ betekent niet ‘We gaan haar vermoorden’”.
Ahmad A. had er allemaal niets mee van doen, stelt hij tijdens een verklaring in de rechtbank. "Ik stond onder enorme druk tijdens die gesprekken. Ik zat middenin een verhuizing, in diezelfde maand kreeg ik een kind en mijn vrouw onderging operaties."

Ideale kandidaat

Uiteindelijk neemt Peshang A. het mes ter hand en brengt zijn zus om het leven met tientallen messteken in bovenlijf, hals en hoofd. “Peshang heeft geen kinderen en geen werk, en was dus de ideale kandidaat”, stelt het OM. “De anderen zouden hem helpen, onder andere met het betalen van de advocaatkosten.”
Volgens zijn advocate was Ahmad A. 'netjes aan het werk' toen zijn zus werd omgebracht. Ze pleit ervoor dat haar cliënt, zzp'er van beroep, op vrije voeten wordt gesteld. De noodzaak is hoog, geeft hij zelf aan: "Ik kan de huur niet meer betalen. We hebben behoorlijk wat leningen. Toen mijn zus kwam te overlijden moest ik alle begrafeniskosten betalen, ongeveer 10.000 euro".

Schorsing

De rechtbank vindt een schorsing momenteel niet passend: "Uit het dossier blijkt dat Peshang (zijn broer, red.) uw zuster heeft gedood. Maar dit strekt verder dan alleen zijn rol. Het gaat om alle verdachten die betrokken zijn. Dit is een doding geweest op klaarlichte dag, gewoon op straat, waarbij niet alleen het dochtertje aanwezig was, maar ook omstanders."
De zaak wordt aangehouden tot 4 maart. Dan moeten alle vier de verdachten voor de rechtbank verschijnen. Het onderzoek zal dan nog niet zijn afgerond omdat het veel tijd kost om alle gesprekken op de telefoons vanuit het Arabisch te vertalen. Naar verwachting is dat eind april klaar.
Er wordt een psychiatrisch onderzoek voor Ahmad A. aangevraagd. Hij zegt bereid te zijn om hieraan mee te werken.