Rijk van Nijmegen

Groene waterstof in Nijmegen: een valstrik of de perfecte optie?

Demonstranten in actie tegen een nieuwe energiecentrale in Nijmegen.
Demonstranten in actie tegen een nieuwe energiecentrale in Nijmegen. © ANP
NIJMEGEN - Energiebedrijf ENGIE wil in Nijmegen een nieuwe energiecentrale bouwen. In de toekomst moet die elektriciteit gaan opwekken met waterstof. Toch wordt eerst nog gas gebruikt. En dat is volgens tegenstanders een probleem. "Gas is vervuilend. Daar moet nu mee worden gestopt, niet pas in de toekomst."
Het van oorsprong Franse energiebedrijf ENGIE wil de energiecentrale bouwen op de plek waar jarenlang een kolengestookte centrale heeft gestaan. En dat heeft volgens Arjen Wals, professor duurzaamheid aan de Wageningen Universiteit, grote voordelen.
"De pijpleidingen naar de Rotterdamse haven liggen daar al. Logisch om er gebruik van te maken." Volgens de professor kan energie het beste worden opgewekt op plekken waar altijd zon en wind is. Bijvoorbeeld in Zuid Europa en de Sahara.
"Dat heeft veel meer opbrengst dan in Nederland. De meeste energie van een huishouden gaat naar verwarming in de winter. En juist dan is in Nederland weinig zon." De wind en zonne-energie wordt omgezet naar waterstof. En die waterstof gaat door bestaande gasleidingen die nu al door heel Europa al liggen. Geen pilot doen, maar meteen mee beginnen."

Tegengas

Een groep Nijmeegse burgers is tegen het plan om een nieuwe energiecentrale te bouwen. Ze willen een referendum tegen de bouw omdat ze niet geloven dat er uiteindelijk een centrale komt die op waterstof draait. De groep noemt zich Tegengas Nijmegen.
Volgens de groep is de nieuwe centrale een nep-oplossing: "Fossiele brandstoffen zijn slecht voor de planeet. Maar bedrijven die daaraan verdienen willen het blijven verkopen. Zij gebruiken verhalen over waterstof in de toekomst om nu aardgascentrales te bouwen. Een gemene valstrik, want de transitie naar hernieuwbare energie wordt hiermee uitgesteld. Bovendien komt er niet voldoende waterstof beschikbaar."

Waterstof naar elektriciteit

Het voordeel van groene waterstof is dat het door zon en wind gemaakt wordt en dat het afval ervan water is. Het nadeel is dat (groene) waterstof nog niet ruimschoots voorhanden is. Een waterstofcentrale, zoals die in Nijmegen moet komen, kan waterstof omzetten naar elektriciteit. De waterstof kan ook worden gebruikt voor vrachtwagens, bussen en auto's. Ook is het mogelijk om met waterstof huizen te verwarmen, zoals nu al in Lochem gebeurt.

'In principe is het te doen'

Volgens professor Wals is de gedachte van ENGIE goed te volgen. "Het is belangrijk dat de overheid een consistent beleid heeft en dat gemeentes dezelfde lijn volgen als Den Haag. Burgers snappen er anders niets meer van. Als in Den Haag ingezet wordt op waterstof, dan is het logisch om daar in Nijmegen in mee te gaan. Daarnaast is het goed om als overheid rekening te houden met een marge van onzekerheid. We kiezen een richting, maar weten niet 100 procent zeker dat het gaat lukken."
Op 31 januari stemt de gemeenteraad in Nijmegen over het plan. Eerder deze maand demonstreerden actievoerders tegen de komst van de energiecentrale.