Gelderse Vallei / Stedendriehoek

Zin in appel veroorzaakt dodelijk ongeluk, verdachte heeft spijt

Er was sprake van een enorme ravage op de A30.
Er was sprake van een enorme ravage op de A30. © William Harthoorn/Persbureau Heitink
EDE - Hij heeft spijt en er gaat geen dag voorbij dat hij niet aan het slachtoffer van het dodelijke ongeluk denkt. Een vrachtwagenchauffeur uit Herveld die verdacht wordt van het veroorzaken van een ongeval in januari 2022, wenst dat het nooit was gebeurd. De aanrijding vond plaats toen hij uit zijn rugzak een appel wilde halen en daardoor even niet oplette. Met alle gevolgen van dien.
Het ongeval gebeurde op snelweg A30 tussen Ede en Barneveld in de file van een eerder ongeluk, iets na 05.30 uur in de ochtend. Op het moment dat de verdachte trek kreeg in een appel, was hij nog niet bij de file en was het - naar eigen zeggen - nog rustig op de weg.
De tankwagenchauffeur opende, terwijl hij naar de weg keek, zijn tas, die naast hem stond. Maar toen de rits blokkeerde, besloot hij naar de tas te kijken om 'm toch open te krijgen. Kort daarna reed de tankwagen in op een bestelbusje, dat vervolgens nog een andere auto raakte.
Eén van de inzittenden van de bestelbus overleefde het ongeval niet. De andere man die in de bestelbus zat, raakte zwaargewond. De inzittenden van de auto die geraakt is, raakten ook gewond.

Geen slachtoffer

De verdachte is tijdens de rechtszitting emotioneel en snikt zo nu en dan. "Ik vind het verschrikkelijk. Dit is iets dat ik nooit heb gewild en waar je in je achterhoofd altijd bang voor bent." Hij geeft aan niet als slachtoffer in de zaal te willen zitten en zegt het voor de nabestaanden en de slachtoffers heel erg te vinden wat er is gebeurd.
"Ik heb te laat geremd en nu moet ik de gevolgen daarvan dragen", gaat de verdachte verder. "Het is een nachtmerrie van begin tot eind. Het doet mij heel veel. Ik kan niks doen zonder aan het overleden slachtoffer te denken." De chauffeur is als gevolg van het ongeval bij een psycholoog geweest. "Als u de appel gelijk te pakken had gekregen en er geen probleem met de rits was geweest, had het ongeval niet plaatsgevonden", zegt de voorzitter van de rechtbank. Aan het begin van de zitting gaf de rechter ook al aan dat de juridische schuldvraag iets anders is dan opzet.

Wegpiraat

Ook de officier van justitie vindt dat er geen opzet in het spel is en dat er sprake is van een noodlottig ongeval. "Ik zie de verdachte echt niet als wegpiraat. Maar de gevolgen van het even niet opletten, zijn buitengewoon ernstig. Als beroepschauffeur heb je een extra verantwoordelijkheid om voorzichtig te zijn. Er moet toch een signaal zijn vanuit justitie dat dit niet kan en dat dit niet mag. Ook om duidelijk te maken hoe vreselijk belangrijk het is om de verkeersregels strikt na te leven." De officier eist uiteindelijk een werkstraf van 240 uur én een rijontzegging van één jaar.
De advocaat van de verdachte vindt die eis te fors. Hij wil dat de rechtbank géén of een veel lagere straf oplegt, ook omdat een rijontzegging van één jaar voor een beroepschauffeur extra zwaar is. Als de verdachte aan het eind van de zitting nog een keer aan het woord mag komen is zijn statement duidelijk: "Het spijt mij enorm en sorry voor alles."
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.