Gelderland

Overlast door een trouwstoet, het gaat vaker mis

De trouwring
De trouwring © ANP
EDE - In Ede deelde de politie dit weekeinde bekeuringen uit aan deelnemers van een trouwstoet. Het is niet de eerste keer dat het mis gaat met feestvierende trouwgasten.
"Een trouwstoet heeft in Nederland geen speciale status in het verkeer. De bestuurders die hieraan deelnemen, dienen zich te houden aan de normale verkeersregels. Net als andere weggebruikers", reageert een woordvoerder op de vraag wat trouwstoeten in het verkeer wel of niet mogen.
Te hard rijden? Claxoneren voor de lol? Het mag allemaal niet, blijkt dus uit het antwoord. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd een bekeuring oplevert. De politie moet ten eerste wel op de hoogte zijn dat een stoet overlast veroorzaakt, en dus moeten mensen het melden.
Vervolgens is het aan een agent om te bekijken of een bekeuring op zijn plaats is: "Een agent mag zelf kiezen of hij een boete oplegt of een waarschuwing geeft. Dit wordt een discretionaire bevoegdheid genoemd."

Kapstokartikel

Mensen die overlast bezorgen in het verkeer, kunnen altijd bekeurd worden aan de hand van een zogenoemd kapstok-artikel. In de wegenverkeerswet is dat artikel 5: "Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt, of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd."

Asociaal gedrag

Volgens de politie ging dit weekeinde in Ede twee keer een trouwstoet in de fout. De grootste overtreding was 178 kilometer per uur rijden op een plek waar 100 het maximum is. Het is geen uitzondering, blijkt uit het archief van Omroep Gelderland.
Zo deelde de Arnhemse politie in september 2020 zeker 26 bekeuringen uit aan een stoet die zich asociaal gedroeg in het centrum. Deelnemers lapten verkeersregels aan hun laars en zaten andere weggebruikers in de weg. De politie kreeg veel meldingen over de trouwstoet en deelde op kenteken bekeuringen uit van 90 tot 400 euro.

Zingen midden op de weg

Het was niet de eerste keer dat de politie in Arnhem optrad tegen een trouwstoet. In oktober 2019 kregen deelnemers een bekeuring omdat ze zingend en klappend op de rijbaan liepen en de doorstroom van het verkeer verstoorden. Waarna iemand de politie en de burgemeester op de hoogte bracht van de situatie. Daarop greep de politie in. Ook burgemeester Marcouch reageerde en gaf aan dat de politie handhavend heeft opgetreden tegen de overlast veroorzakende stoet.

Hardrijders op de snelweg

Een paar dagen eerder zette de politie al een trouwstoet stil die op de A12 reed. Daar kregen bestuurders een bekeuring omdat ze bijna 50 kilometer harder reden dan was toegestaan. Opvallend aan het hele verhaal is dat eerder die dag de politie de stoet ook al in de gaten hield, maar ze zich toen nog netjes aan de snelheid hielden. Op de terugweg hadden de feestvierders niet door dat de politie toen in onopvallende wagens reed.

Ongeval met sportwagen

Een paar dagen eerder liep een trouwfeestje slecht af voor een man uit Zaltbommel. Hij reed in een gehuurde Lamborghini mee in een trouwstoet, kwam in botsing met een andere auto en knalde op een verkeersbord. Daarna ontstond er ruzie. De 23-jarige man uit Zaltbommel werd toen zelfs vastgehouden voor politieonderzoek.

Brandende fakkels

In Doetinchem was het al eens raak toen een trouwstoet daar een kruising blokkeerde. Daarbij werden ook fakkels afgestoken. De politie maakte daarvan opnames en constateerde ook toen dat er gedrag werd vertoond dat niet door de beugel kon. De gemeente voegde nog een extra dimensie toe aan het verhaal. Ze meldde dat er geen vergunning voor de festiviteiten was aangevraagd.