Achterhoek

Illegale tabaksfabriek ontdekt in berging bij huis

In Aalten werd 'vermoedelijk' tabak geproduceerd.
In Aalten werd 'vermoedelijk' tabak geproduceerd. © Pixabay
AALTEN - De politie en de douane zijn in de nacht van zaterdag op zondag een pand binnengevallen in Aalten. Er waren vermoedens van de aanwezigheid van een drugslab aan de Bredevoortsestraatweg, maar ter plaatse werd heel iets anders aangetroffen.
Volgens de politie waren er de afgelopen tijd meerdere meldingen gedaan van een zoete en acetonachtige lucht. "Dit duidt vaak op de aanwezigheid van een drugslab", aldus de politie. Maar na de inval in de berging van een woning bleken er geen drugs te worden geproduceerd.

Illegale tabak

De douane zegt dat er illegale tabak werd gemaakt in de berging. "De tabak en de materialen worden in beslag genomen", zegt een woordvoerder van de douane. Er zijn geen mensen aangehouden.
Volgens de douane worden er in ons land met enige regelmaat illegale tabaksfabrieken gevonden. "Zeker in Brabant en Limburg", zegt de woordvoerder. In 2021 werd in Tricht een loods aangetroffen met daarin zes miljoen illegale sigaretten en duizenden kilo's tabak.

Belastinggeld

De douane en de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) doen onderzoek naar de locatie. Zij hebben de verantwoordelijkheid, omdat de tabaksproductie de regels rond de accijnsheffingen overtreed. Als deze sigaretten en tabak op de Nederlandse markt terecht waren gekomen, dan zou de staat veel belastinggeld mislopen.
De Europese Unie heeft regels opgesteld voor tabaksverpakkingen om illegale tabakshandel tegen te gaan. Verpakkingen van sigaretten en shag hebben een unieke code die bijvoorbeeld de herkomst en locatie van een tabaksproduct aangeeft. Ook krijgen tabaksproducten een zegel dat aangeeft dat het tabaksproduct niet vervalst is.