Arnhem en omstreken / Rivierengebied

De zon komt, ergste 'storm' voorbij

Fietsen in wind en regen.
Fietsen in wind en regen. © ANP
ARNHEM - De piek van storm Isha is deze maandagochtend rond 7.00 uur over onze provincie getrokken. In de loop van de ochtend wordt het weer beter. Er komt zelfs een zonnetje aan.
Weerman Alfred Snoek van Weerplaza ziet rond 7.00 uur het hoogtepunt van de storm over Gelderland waaien. Hij gebruikt overigens het woord 'storm' niet: "Van storm is officieel geen sprake hoor. Windkracht 6 tot 7 in Gelderland. Maar goed dat is wel behoorlijk. Dat merk je wel als je naar buiten gaat."
Snoek benadrukt ook dat dat een gemiddelde is: "De wind die schiet toch af en toe uit. En je ziet dat er windstoten van zo'n 70 tot 80 kilometer per uur worden gemeten in de provincie. Dat is wel behoorlijk. Ik kan me zo voorstellen dat een paar zwakke dat bomen niet aankunnen. Zoals in Apeldoorn."
Daar waaide in de nacht van zondag op maandag een boom om.

Wind neemt af: de zon komt

Snoek ziet dat de winde komende uren de wind afneemt: "Niet dat het vanmiddag windstil is. Maar toch een goede Beaufort minder. Misschien wel twee Beaufort af en toe. Vanmiddag windkracht 4 tot 5 uit zuidwestelijke richting. En ook die windvlagen zullen allemaal een stuk minder zijn." De schaal van Beaufort wordt gebruikt om de windkracht te meten.
Het weer gaat trouwens helemaal veranderen, zegt de weerman: "Het weerbeeld is anders vanmiddag. Het is sowieso zacht. We hebben op dit moment dubbele cijfers te pakken. Tien of elf graden. In het westelijk rivierengebied zelfs twaalf graden. Nou, die temperaturen die blijven op niveau. Toch regelmatig dubbele cijfers. En dat is na twee weken met winters weer, toch ook iets wat opvallend is."
Her en der valt ook regen in de provincie. Maar volgens Snoek wordt dat ook minder: "Maar na de regen die op dit moment zo her en der valt, wordt het in de loop van de ochtend zo goed als droog."
En zoals het spreekwoord zegt, gaat het ook in de praktijk, aldus Snoek: "En met name vanmiddag zien we zowaar het zonnetje aardig doorbreken."

Paraplu nodig

De paraplu hebben we de rest van de week wel nodig, aldus Snoek: "Morgen beginnen we nog droog met zonneschijn. Maar aan het einde van de middag begint het te regenen. We zien vaker de komende week dat het toch nog af en toe wat regengebieden overtrekken. Dus de regenmeters worden weer wel gevuld. Ik denk niet dat het extreem nat wordt, maar het is wel wisselvallig."
In Apeldoorn waaide een boom om op de Laan van Westenenk.
In Apeldoorn waaide een boom om op de Laan van Westenenk. © John stevens/LDGFotografie