Gelderland

Weer branden in Arnhem: 'Ik ben er klaar mee'

De uitgebrande auto.
De uitgebrande auto. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een loempiakraam op een plein, containers, een bankstel dat bij het grof vuil staat en nu een autobrand. Het is de afgelopen dagen onrustig in de wijk Malburgen in Arnhem-Zuid. Buurtbewoners zijn er niet gerust op: zij denken dat het om brandstichting gaat. "Ik ben er klaar mee", klinkt het.
Het was dit jaar zo rustig in de Arnhemse volkswijk, nadat er eind vorig jaar nog meerdere auto's in het zuiden van Arnhem in vlammen op gingen. Maar die rust lijkt nu voorbij: afgelopen vrijdag werd een nachtelijke brand in een loempiakraam ontdekt en in de dagen daarna stonden meerdere containers in brand en woedde er buitenbranden, waarbij onder meer een bankstel in brand stond.

'Iets geplaatst bij mijn voorwielen'

In de nacht van zaterdag op zondag was een auto op een parkeerplaats aan de Bereklauwstraat aan de beurt. "Ik hoorde harde knallen, dacht eerst dat er bij mijn voordeur wat gebeurde", vertelt een ooggetuige, die ook 112 heeft gebeld. "Toen ik uit het raam keek zag ik de vlammen. Normaal gesproken parkeer ik mijn auto op die plek, ik dacht dus even dat het mijn auto was, maar dat bleek niet zo te zijn."
De eigenaresse van de auto had op dat moment niks door. "Ik werd wakker gebeld door de politie vanmorgen", vertelt de gedupeerde, die door de brand heen sliep. "Hij is in brand gezet, bij de voorwielen is er iets geplaatst waarna de vlam erin sloeg. Het is heel vervelend, het is mijn vervoer naar werk. Je vraagt je toch af: is dit iets persoonlijks of een algemeen iets, want waarom bij mij?"
Auto in Arnhem in brand

'Er loopt hier schorriemorrie'

Een buurtbewoonster vertelt dat ze behoorlijk klaar is met de branden. "Bij mij op het pleintje, waar de loempiakraam in de brand stond, zie je daarna een paar knapen alle kanten op lopen. De politie weet dat die schorriemorrie hier loopt, we hebben er vaak genoeg melding van gemaakt", zegt de vrouw. "Plaats camerabewaking, of in ieder geval meer handhaving op straat."
"Ik was zo bang dat ze de avond na de brand bij de loempiakraam terug zouden komen, ik ben de hele nacht opgebleven", vervolgt de geschrokken vrouw. "Ik had al naar een kennis geappt: 'Dit gaat uit de hand lopen'." Volgens de vrouw ging er in de nacht van zaterdag op zondag ook veel vuurwerk af in de wijk. "Zo'n Chinese ratelband, dat hoor je wel. Ik heb eerder al speciaal rolluiken genomen om wat minder van het zooitje op straat mee te krijgen."
De politie laat weten dat de autobrand wordt onderzocht en alle scenario's nog open liggen. De brand bij de loempiakraam was in ieder geval brandstichting. Of er meer surveillance in de wijk komt wil het niet zeggen. "Het spreekt voor zich, maar mensen mogen altijd 112 bellen als ze het niet vertrouwen of vermoeden dat een misdrijf zoals brandstichting wordt gepleegd", aldus een woordvoerder.