Stedendriehoek

Predikant en radiomaker Sjoerd kiest voor de Marine: 'Het is een soort familie'

Sjoerd Muller heeft de radio verlaten voor iets heel anders.
Sjoerd Muller heeft de radio verlaten voor iets heel anders. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Hij werkte zeventien jaar als radiomaker bij KRO-NCRV en de afgelopen tien jaar ook nog als predikant van de PKN-pioniersgemeente De Fontein in Apeldoorn. Na al die jaren vond Sjoerd Muller het tijd om iets anders te gaan doen in een andere omgeving. "Ik ben krijgsmachtpredikant geworden bij de marine in Den Helder."
Bij Muller kwam het besef dat het tijd was voor iets nieuws toen zijn twee vorige banen soms door elkaar heen liepen. "Ik zat op een gegeven moment nieuwsbrieven te maken voor de kerk in de montageruimte van de KRO. Toen dacht ik, ik heb ergens de verkeerde afslag genomen. Ik wil gewoon één baan."
Zo gezegd zo gedaan. "Ik ben vlootpredikant bij de Koninklijke Marine. Ik vind geestelijke verzorger een vreselijke tem. Zodra ik een ruimte binnenkom, grap ik 'zijn er nog geesten om te verzorgen?' Mensen schieten dan gelijk in de lach en vervolgens ga ik met ze in gesprek."

Sjoerd Muller (1982) is regelmatig als columnist te horen in het radioprogramma Zin in Zondag van Omroep Gelderland.

'Waar ben ik nu in terechtgekomen?'

Voordat Muller aan de slag kon, moest hij tien weken intern een officiersopleiding volgen. "Die was vrij pittig. Ik kwam binnen en wist eigenlijk niks van Defensie. Alleen de verhalen van mijn vader tijdens zijn dienstplicht."
Vooral 's ochtends vond Muller het soms heftig. "Je moet dan ineens om 06.00 uur opstaan. Dan moet je het sanitair schoonmaken en de kast op orde hebben. Daarna komt de inspectie kijken of het beddengoed wel strak over het bed ligt, of er nog ergens stof ligt of vingerafdrukken op de kranen zitten. Als dat zo is, moet het over. De eerste dagen dacht ik ook 'waar ben ik nu in terechtgekomen?'"

Juiste keuze

"Na een paar weken kom je erachter dat het een soort spel is. Toen merkte ik dat ik meer van de organisatie ben gaan houden. Defensie is een eigen wereld met eigen regels, tradities en gebruiken. Het is een soort familie", zo voelt het voor Muller. "Iedereen heeft een eigen plek en je weet wat je aan elkaar hebt. Dat vond ik erg mooi om te zien en toen dacht ik ook 'ik heb de juiste keuze gemaakt'."
De voormalige radiomaker is nu een paar dagen echt aan de slag. Dat bevalt hem goed. "Ik heb in totaal iets van zeven schepen onder mij. Voor elke bemanning ben ik nu dus de dominee. Als er iets met hen is en ze willen in alle vrijheid praten, kunnen ze bij mij terecht", legt Muller uit.

Pestgedrag

De mensen praten met de dominee over allerlei onderwerpen. "Vaak zit de bemanning in een groep van dertig man maandenlang op een klein schip. Je kunt je wel voorstellen dat er wel eens iets van spanning of pestgedrag ontstaat. Of mensen praten over de problemen thuis, in het gezin, met de baas. Of ze komen naar me toe met vragen over het geloof. Het valt me op dat de problemen die je in de kerk tegenkomt, variërend van ziektes en relaties, ook hier ter sprake komen."