Gelderland

Storm Isha heeft dít in petto voor Gelderland

We krijgen windkracht 6 met misschien nóg hardere windvlagen.
We krijgen windkracht 6 met misschien nóg hardere windvlagen. © ANP
ARNHEM - Storm Isha nadert Nederland. Er kunnen vanaf zondagavond windstoten voor komen van wel honderd kilometer per uur. Althans, in Noordwest-Nederland. "Onze provincie blijft het ergste bespaard", zegt weerman Wouter van Bernebeek van Weerplaza. Desondanks geldt vanaf middernacht tot maandagochtend 10.00 uur code geel.
"Gelderland krijgt vanaf zondagavond zeker windkracht 5 of 6. Alleen maandagochtend tussen 05.00 en 07.00 uur kunnen er wat hardere windvlagen voor komen. Daar blijft het wel bij, maar er is dus absoluut geen sprake van stormkracht", legt Van Bernebeek uit.
De weerman verwacht dat het wel een drukkere ochtendspits kan worden. "Het gaat regenen en door de wat hardere wind kunnen er takken en bomen op de weg terechtkomen."
Storm Isha komt naar Nederland

Winter voorbij?

De temperatuur gaat vanaf komende week weer stijgen. Betekent dit dat de winter is afgelopen? "Dat is wat voorbarig", zegt Van Bernebeek. "De laatste jaren komt het ook wel eens voor dat het in maart of april nog gaat sneeuwen."
"In elk geval wordt het begin komende week tussen de 11 en 12 graden in Gelderland. Dat is ruim bovengemiddeld, normaal is het rond deze tijd een graad of 5. Dinsdag wordt overigens een natte dag, de dagen erna valt het wel mee. Er is dan kans op af en toe een bui", vertelt de weerman.
Eind januari en en begin februari kan de temperatuur weer wat gaan dalen. "Het wordt dan wat rustiger en droger weer, met meer ruimte voor de zon. Wel worden de nachten dan weer wat kouder met af en toe wat vorst. De temperaturen komen ruim boven de 0 gradenuit. De kans is dan klein dan het glad wordt op de weg", aldus Van Bernebeek.