Gelderse Vallei

Tosti-ijzer repareren is 'belasting betalen om duurzaam te doen' en dat is ráár

Jan Post ziet de btw op reparatie van elektronica graag afgeschaft.
Jan Post ziet de btw op reparatie van elektronica graag afgeschaft. © Omroep Gelderland
EDE - Turen naar een moderne led-televisie, dat doet Jan Post. Maar hij tuurt niet naar de voorkant, maar naar de achterkant van het scherm. Dat ligt gedemonteerd op de werkplek Van Post in de Reparatiewinkel in Ede. Hij merkt dat klanten graag duurzaam doen en hun kapotte apparaat liever laten repareren, maar nogal eens schrikken van de prijs. En dat zit dus zo.
Je televisie, je tosti-ijzer, jouw magnetron, het koffiezetapparaat; alles met elektronica erin kan stuk. Maar in plaats van een gloednieuwe vervanger aan te schaffen, kiezen consumenten er geregeld voor om hun defecte waar te laten repareren, door kenners als Jan Post. "Zoals deze televisie", wijst Post. Die kunnen we repareren door een led-strip te vervangen. Daarna gaat ie weer zeker vier jaar mee."

Schrikken van de prijs

Vooraf krijgt iedere klant een schatting van de reparatiekosten te horen. En regelmatig is dat schrikken geblazen, ziet Post, die al veertig jaar zo'n beetje alles weer aan de praat krijgt. "Voor deze televisie is het 250 euro. Mensen willen wel duurzaam doen, maar het kost toch vaak iets meer dan gedacht." Maar goed om te weten: de fabrikant van de televisie vraagt voor precies dezelfde klus doodleuk 800 euro.

De boosdoener

De btw van 21 procent, dat is de boosdoener bij reparatie. "Dat is het nare. Je hebt bij aanschaf van je apparaat al btw betaald, en nu betaal je bij reparatie ook btw. Je betaalt belasting om iets duurzaams te doen." Als het aan Post, verdwijnt de btw op duurzame reparatie per meteen.

Er is méér

Maar er is méér dat de prijs opdrijft. Het is ambachtelijk werk dat veel arbeidsuren vraagt en onderdelen zijn maar moeilijk te krijgen. Producenten van elektronica houden de bijhorende documentatie bovendien liever voor zichzelf. "Dat zou anders moeten. En tegen een redelijke prijs", ziet Post het liefst.