Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Omstreden Railterminal in de Betuwe is definitief van de baan

Zo had de Railterminal er uit moeten komen te zien
Zo had de Railterminal er uit moeten komen te zien © Railterminal Gelderland
SLIJK-EWIJK - Het is einde verhaal voor de Railterminal bij Valburg. Het provinciebestuur van Gelderland maakt zaterdag bekend te willen stoppen met het miljoenenproject.
Dat Gelderland van plan is te stoppen, kan geen verrassing zijn nadat bekend werd dat geen enkel bedrijf het project wil uitvoeren. In het coalitieakkoord staat onomwonden dat in dat scenario de stekker uit het project wordt getrokken. Het was de bedoeling bij Valburg een groot overslagpunt voor containervervoer op het spoor te bouwen. De Betuweroute is daar een rechtstreekse railverbinding met de haven van Rotterdam.
De bestuurders willen nog wel in gesprek met de Gelderse politiek om de opties te bespreken. Als de politiek toch nog terugkomt op eerdere afspraken over onder meer de financiering, dan zou de Railterminal alsnog gebouwd kunnen worden. Maar die kans lijkt heel klein.
De provincie liet zaterdag ook weten wat het bonnetje is van het hele project: er is 15 tot 20 miljoen euro uitgegeven. De totale kosten van het plan zouden oplopen 65 miljoen euro.

Omwonenden fel tegen

Eind vorig jaar toonden bedrijven overigens wel interesse, maar zij kregen de financiering niet rond. Omwonenden zijn fel tegen de plannen: ze vrezen meer vrachtverkeer en een toename van geluidsoverlast. Dat er geen enkel bedrijf zich inschreef werd enkele weken geleden al met gejuich ontvangen in het buurtschap Reeth.