Liemers / Achterhoek

In deze outfits ben jij 'in' tijdens carnaval

Barbie (en roze): het is een van de trends van dit jaar.
Barbie (en roze): het is een van de trends van dit jaar. © ANP
'S-HEERENBERG - Roze, pailletten en 'neutrale jasjes'. Dat zijn de trends tijdens carnaval 2024. Over drie weken worden de polonaises weer gelopen in onze provincie. Een overzicht van wat dit jaar 'in' is.
In Gelderland wordt het feest met name in de Achterhoek gevierd. Feestwinkel Festival in Doetinchem ziet de laatste dagen al veel klanten om een outfit te scoren.
"We hebben verschillende trends zoals de Barbie-film. Alles is roze", legt eigenaar Lars Peters uit aan mediapartner REGIO8. "Natuurlijk ook alles met pailletten, dat is helemaal in."

Jasjes versieren

Zo'n elf kilometer verderop, bij Kachelhöltjes Party Pret in 's-Heerenberg, valt iets anders op. Xander Nijhof, van de winkel, zegt: "Wat ik nu wel heel veel doe, is neutrale jasjes verkopen en dat de mensen daar dan zelf dingen mee gaan doen."
Het versieren van jasjes is bij het carnaval in Noord-Brabant al jaren een traditie. Daar naaien de carnavalisten elk jaar nieuwe emblemen op hun feestjas. Nijhof zag hier een markt in en heeft dit jaar verschillende op 's-Heerenberg gerichte emblemen ontworpen.
"Voor corona had ik het idee al om er iets mee te gaan doen, maar dat kwam door corona op een laag pitje. Vorig jaar heb ik er voor het eerst twee laten maken, dat liep wel aardig."

Klanten uit Duitsland

De Achterhoekse carnavalswinkels hoeven het niet alleen van de lokale klanten te hebben en staan goed op de kaart. "Met het nieuwe pand zijn we landelijk aan het worden met mensen uit Brabant en Limburg, dat vind ik super fijn om te zien", aldus Peters.
Bij Kachelhöltjes zien ze juist veel bezoekers van over de grens. "De Duitsers beginnen ook vroeg en die hebben ook vaak thema-pronkzittingen", legt Nijhof uit. "Dat is soms wel lastig, want ze hebben vaak niet de meest makkelijke thema’s."