Rivierengebied / Gelderse Vallei

Spoor ook aan het verzakken bij Culemborg

Bij de spoorbrug bij Culemborg heeft ProRail een verzakking ontdekt
Bij de spoorbrug bij Culemborg heeft ProRail een verzakking ontdekt © Omroep Gelderland
CULEMBORG - Bij de Lekbrug in Culemborg, tussen de stations Utrecht Centraal en Geldermalsen, doet ProRail zaterdag technisch onderzoek naar de verzakking van het spoor. Voorlopig moeten treinen ter plaatse van de verzakking hun snelheid terugbrengen naar 40 kilometer per uur. Eerder deze maand vond de spoorbeheerder een grote scheur in een spoordijk bij Gorinchem.
"De afgelopen twee dagen hebben onze inspecteurs steeds visuele inspecties gedaan", vertelt woordvoerder Martijn de Graaf van spoorbeheerder ProRail. De railbeheerder installeert zaterdag apparatuur om de situatie vanaf nu ook doorlopend te kunnen monitoren, vertelt hij.

Dienstregeling blijft overeind

"We willen goed onderzoeken wat er precies met de grond gebeurt. Omdat we de veiligheid willen blijven garanderen, en we niet weten wat de belasting van de grond met de hoge snelheden nu betekent, gaan treinen uit voorzorg langzamer rijden op die plek."
Dat zal niet of nauwelijks invloed hebben op de dienstregeling, verwacht De Graaf. "In de regeling zitten genoeg marges om dat op een ander deel van het traject in te halen."

Oorzaak goed onderzoeken

Over de oorzaak durft de woordvoerder geen uitspraken te doen. Het kan voor de hand lijken te liggen om de vele regenval als boosdoener te zien, maar dat moet onderzoek echt uitwijzen, benadrukt De Graaf.
Eerder ontstond in Gorinchem een scheur van 65 meter in een spoordijk, waardoor ook daar treinen naar maximaal 40 kilometer per uur gingen.