Noord-Veluwe

Leus bij kerk Putten wordt na rouwdienst verwijderd

Een bekladding voor de Nieuwe Kerk in Putten in januari 2024
Een bekladding voor de Nieuwe Kerk in Putten in januari 2024 © Uitvaartverzorging Van Essen op Facebook
PUTTEN - In Putten is op de grond voor de ingang van de Nieuwe Kerk een anti-Israël leus gekalkt. Dat werd vrijdagavond ontdekt toen er net een condoleance zou gaan plaatsvinden. Dat meldt uitvaartverzorging Van Essen uit die plaats. De uitvaartverzorger deelde een foto op Facebook. Op de klinkers voor de ingang staat 'Fuck Israel' te lezen.
De tekst kon vanwege de vorst nog niet helemaal worden weggehaald vrijdagavond, en zaterdagmorgen is er een rouwdienst. De helft is ongeveer weggehaald, maar na de rouwdienst zaterdag komt een schoonmaakbedrijf de rest weghalen.
Diezelfde tekst zou volgens een 112-correspondent ook te zien zijn geweest op de stoep voor een VVV-kantoor en bij een leegstaande winkel aan de Verlengde Dorpsstraat. "Ik ben er net wezen kijken, maar het was al verwijderd", laat de correspondent weten.
Op de valreep van het vorig jaar werd in Putten ook al de gedachtenisruimte beklad, het gebouw waarbinnen het verhaal van de Razzia van Putten wordt verteld.

Burgemeester Henk Lambooij van Putten noemt de bekladding bij de Nieuwe Kerk 'onacceptabel'. "Je blijft van andermans spullen af. Zo ventileer je je mening niet", zegt de burgemeester tegen Omroep Gelderland.

Of er een verband is tussen de bekladding nu bij de Nieuwe Kerk en eerder bij de gedachtenisruimte, weet hij niet. "Het lijkt me van niet. Ik hoop in elk geval dat de politie zo snel mogelijk de dader of daders te pakken krijgt."

Bij de razzia werden als vergeldingsactie op 1 oktober 1944 bijna alle mannen uit Putten meegenomen door de Duitse Bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op dat monument was toen met groene graffiti '7 oktober '23' geklad, met daarnaast een davidsster met een streep erboven en eronder. De datum verwijst naar de dag dat Hamas vanuit de Gazastrook in Israel aanvallen uitvoerde.
Het sentiment bij het verse bericht over de Nieuwe Kerk is te typeren als geschokt. Onder het bericht noemen reageerders het 'respectloos', 'schandalig' en ook 'laf' om dit anoniem te doen. Het bericht is tientallen keren gedeeld, vaak voorzien van commentaar om afschuw uit te drukken.

Triest

Uitvaartverzorger Wouter van Essen schrikt gek genoeg niet zo snel meer. "We hebben nieuwjaarsdag op het gedachteniscentrum ook al zo'n kreet gehad. Of dat uit dezelfde hoek komt weet je niet. Het is wel triest. In zo'n dorpje als Putten."
De koster was 's middags nog geweest, maar die had niets gezien. "Misschien was hij via de achterdeur gegaan. Op dat moment, zo vlak voor een condoleance, kun je niet zo heel veel meer. Met een sopje heeft mijn vrouw het geprobeerd eraf te halen maar dat ging niet lukken omdat het vroor." Voor de condoleance is het provisorisch opgelost vrijdag, vertelt Van Essen: "Beetje zout erover heen gestrooid, zo viel het minder op."