Stedendriehoek

Geen plek voor jeugdhonk: 'Jeugd hangt blowend op bankjes'

Jeugdhonk Bloksco moest dicht vanwege klachten van overlast
Jeugdhonk Bloksco moest dicht vanwege klachten van overlast © Omroep Gelderland
APELDOORN - “Waar blijven alle gedane beloftes voor de jeugd?” Dat vragen inwoners van de wijk Zuidbroek in Apeldoorn zich af, nadat de gemeente geen mogelijkheden ziet voor een felbegeerd jeugdhonk. ‘Geen plek’, luidt de boodschap.
Tot afgelopen zomer was er nog een jeugdhonk in de wijk: Bloksco. Opgericht door de jeugd zelf, met hulp van wijkbewoners. Maar het honk zou leiden tot overlast. Daarom besloot de gemeente de boel te sluiten en op zoek te gaan naar een alternatieve plek. Dat die niet gevonden is, is voor wijkbewoners een bittere pil.
“In Zuidbroek leven onwijs veel gezinnen met kinderen waar geen contact mee is”, verzucht Sander Ris. Het oud-bestuurslid van voormalig jeugdhonk Bloksco vreest dat de gemeente zich daar onbewust van is. “Ik ken een jongedame van 17. Die hangt nu blowend buiten op bankjes. Dat zijn jongeren die echt een plek bij ons hadden, een thuis. Die missen dat ontzettend.”

Sportactiviteiten

De buurtwerker, opererend vanuit de protestantse geloofsgemeenschap De Fontijn, zegt heus te weten dat een jeugdhonk niet kan voorkomen dat jongeren blowen. “Maar het gaat om een dak boven hun hoofd. Dat hebben ze niet met sportactiviteiten en jongerenwerkers die hun ronde doen door de wijk.” Want dat is wat sinds afgelopen juli gebeurt, toen de gemeente Bloksco sloot.
Dat geschiedde na klachten van overlast door bewoners van de bovengelegen seniorenappartementen. In die tijd vonden wekelijks tientallen jongeren een plek in een lokaal van buurtcentrum Het Kristal. Het jeugdhonk Bloksco was ruim een jaar open, op initiatief van de jeugd zelf met hulp van buurtgenoten.
Jongeren in Bloksco, toen het jeugdhonk nog open was.
Jongeren in Bloksco, toen het jeugdhonk nog open was. © Omroep Gelderland

Professionals

Vanwege de ‘aanzuigende werking voor overlast’ besloot het stadsbestuur dat de professionals van Don Bosco het stokje moesten overnemen. Die opereren vanuit de verderop gelegen wijk Zevenhuizen.
Met wekelijks drie voetbalavonden in de sporthal én jongerenwerkers in de wijk, is het nu relatief rustig in Zuidbroek. Dat schrijft het Apeldoornse college deze week aan de gemeenteraad. Daarmee lijkt te kous af. Want een beloofde alternatieve plek voor de jeugd blijkt niet te vinden.
Het lijkt wel of wij als bewoners in het verdomhoekje zitten.
Wilco Westrik - wijkbewoner
Voormalig bestuurslid Ris beaamt dat het nu rustig is in de wijk: “Maar in Het Kristal gebeurt niks meer aan activiteiten, alleen voor senioren. Dat is jammer voor een buurtcentrum. Er is zelfs een muur gebouwd bij de entree. Je hebt nu een code nodig om binnen te komen.”

Beloftes

Wijkbewoner Wilco Westrik verbaast zich over de gang van zaken, en is niet de enige: “Iemand zei dat het lijkt alsof bewoners in het verdomhoekje zitten. Er zijn geen voorzieningen voor onze kinderen die hier opgroeien. Ze hebben de mond vol in Apeldoorn, maar waar blijven ze nou met alle gedane beloftes voor de jeugd?”
De mede-oprichter van Bloksco denkt dat er voor een jeugdhonk nog best wat plekjes in de wijk zijn te vinden. “Ik ben wel een beetje lamgeslagen. Maar misschien moeten we de gemeente eens vragen op welke resultaten ze zich baseert. Het gaat me echt aan het hart.”

Raadsbrief

De gemeente is zich bewust van het belang van een ontmoetingsplek voor jongeren, is te lezen in de raadsbrief. “De komende tijd blijven we volop inzetten op de activiteiten in de sporthal, zodat jongeren ook in Zuidbroek een plek hebben waar ze elkaar kunnen ontmoeten, ontspannen en zich kunnen ontwikkelen.”
Ris: “Er is behoefte aan een buurtgevoel, een wijkgevoel. Dat is wat nu blijft liggen. Daar heb je de buurtbewoners voor nodig, die er een ziel aan willen geven. Maar die staan langs de zijlijn”.
Buurtcentrum Het Kristal, waar senioren overlast ervoeren van jeugd.
Buurtcentrum Het Kristal, waar senioren overlast ervoeren van jeugd. © Omroep Gelderland