Stedendriehoek

Apeldoorn in de fout met terugbetalen bijstandsuitkering

De vrouw moest onterecht terugbetalen.
De vrouw moest onterecht terugbetalen. © ANP
Anders kijken naar mensen die een bijstandsuitkering moeten terugbetalen. Dat is wat de gemeente Apeldoorn gaat doen na een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Die oordeelde dat een inwoonster onterecht haar uitkering moest terugbetalen.
Apeldoorn constateerde vijf jaar geleden dat de vrouw minder geld uitgaf aan levensonderhoud dan de norm van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Voor de gemeente kan dat reden zijn om te vermoeden dat iemand ergens anders geld vandaan haalt en dus geen recht heeft op bijstand. Er werd een onderzoek ingesteld en de vrouw moest tekst en uitleg geven.
De uiteindelijke conclusie was dat haar recht op bijstand niet kon worden vastgesteld en ze over een bepaalde periode bijstand moest terugbetalen. De vrouw ging in beroep tegen dat besluit, en met succes. De Centrale Raad van Beroep stelt dat Apeldoorn de kwestie niet goed genoeg onderzocht.
Wethouder Sunita Biharie noemt de uitspraak pijnlijk en stelt dat het draait om "vertrouwen hebben in inwoners". Naar aanleiding van deze zaak gaat Apeldoorn uitzoeken of er nog meer juridische procedures lopen over oude zaken waar de gemeente nu misschien anders tegenaan kijkt.