Liemers / Rijk van Nijmegen

'Plofkraker' ontwijkt controle bij grens, agent schiet hem neer

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
EMMERICH AM RHEIN - De Nederlandse politie heeft in Duitsland een verdachte man neergeschoten. De man ontweek donderdag een politiecontrole en ging ervandoor. Tijdens zijn vlucht werd hij geraakt door een politiekogel. Duitse media berichten dat het mogelijk om een plofkraker gaat.
De Duitse politie meldt dat een auto met gestolen Belgische kentekenplaten donderdagochtend opviel bij een politiecontrole aan de Nederlandse kant van de grens. In de auto zaten drie mannen.
De bestuurder van de auto negeerde een stopteken en ging ervandoor. De Nederlandse agenten, die de auto eerder tot stoppen hadden gemaand, achtervolgden de wagen tot in Duitsland.

Politie lost schot

Volgens de Duitse krant Bild stopte de auto bij een kinderdagverblijf in Emmerich. Daar sloegen de drie mannen op de vlucht. Een Nederlandse agent zou de man met een schot hebben verwond. Nadat de verdachte in het ziekenhuis werd behandeld, is hij aangehouden.
De twee andere voortvluchtigen waren in eerste instantie spoorloos, maar na ongeveer zes uur kon er toch iemand worden aangehouden. De derde verdachte is nog niet gepakt.

'Mogelijk plofkraker'

Duitse media melden dat de mannen mogelijk 'Geldautomatensprenger' zijn: plofkrakers. De politie kan dat nog niet bevestigen.
Duitsland gaat al langere tijd gebukt onder een eindeloze reeks aanslagen op geldautomaten. Criminelen brengen een Duitse geldautomaat tot ontploffing en rijden dan met buit en al met hoge snelheid de grens over. Het afgelopen jaar werd Duitsland geteisterd door 462 plofkraken, blijkt uit cijfers van de Duitse politie.