Rijk van Nijmegen

Verwarde man in gejatte kleren slaat raam uit bakkerij: 'Hij zette een cowboyhoed op'

De beschadigde ruiten en de dader (inzet).
De beschadigde ruiten en de dader (inzet). © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Een verwarde man heeft in Nijmegen voor behoorlijk wat onrust gezorgd in de Lange Hezelstraat. De man stapte donderdag met twee tassen vol spullen een westernstore binnen, stal kleding bij een andere winkel en sloeg na een woordenwisseling in een pas geopende bakkerszaak met een stoel een ruit kapot.
Ondernemers moeten een dag na de onrustige middag nog op adem komen van het incident. Bij de getroffen bakkerij is de voordeur gerepareerd en een raam afgeplakt. De onderneemster laat weten dat ze het nog maar moeilijk kan bevatten wat haar is overkomen, maar wil verder weinig kwijt over het incident in haar winkel.

Hoed en rare bewegingen

Voordat het misgaat bij de bakker, stapt de uiteindelijke dader eerder op de middag een westernwinkel binnen. "Hij kwam met twee tassen aan", vertelt eigenaar Adrie van Maasdijk. "Met de vraag of hij die bij ons kon laten. Ik was verbouwereerd, zei dat hij de tassen moest meenemen. Toen zette hij een cowboyhoed op en ging hij rare bewegingen maken naar de spiegel. Ik heb direct 112 gebeld, want dit vertrouwde ik niet. Hij zat onder de drugs."
De man vertrekt - zonder zijn tassen - en steelt even later bij een andere winkel in dezelfde straat een rode jas, voordat hij bij de bakker naar binnenloopt en hij zonder te betalen allerlei lekkernijen begint te eten. Een familielid van de eigenaresse vraagt of de man nog gaat betalen, waarna er een schermutseling ontstaat, de verwarde man met een stoel tegen de ruit slaat en het duo door de voordeur heen valt.
Bekijk hier bewakingsbeelden, de reactie van ondernemers en de schade die de verwarde man heeft aangericht

'Zeven minuten op zijn hielen gestaan'

Nick Meijer was tijdens het incident toevallig aan het klussen op een kamer boven de bakkerij, als hij ineens geschreeuw hoort. "Vervolgens keek ik uit het raam en zag ik dat de vrouw beneden van de bakker in paniek was. Ik keek naar links en zag toen dat een groep mensen een man vasthield. Ik ben direct naar beneden gegaan, voordat hier de ruit eruit lag."
Toen Nick beneden kwam was de man alweer vetrokken, ondanks de poging van bouwvakkers om hem op de grond te laten zitten. "In de steeg ben ik op zijn hielen gaan staan, dat werkte wel. Hij kwam niet meer overeind, hij had wel last van het gewicht dat op hem zat", vertelt de alerte omstander. "Ik heb wel zeven minuten op hem gezeten tot de politie er met een man of zes was. Hij had wel een babbel, probeerde nog te onderhandelen of het iets minder stevig kon."
"Hij heeft geen idee wat hij de vrouw aandoet van de bakkerij, ze is net begonnen met ondernemen en dan nu zoveel schade", vervolgt Nick. Volgens Adrie van de westernstore had de vernieling voorkomen kunnen worden. "Hij is in het stadhuis eruit gezet door de boa's, dat is vast een miscommunicatie, maar als ze hem daar vast hadden gehouden was het niet misgegaan bij de bakker."