Stedendriehoek / Achterhoek

ProRail wil flitspalen bij gevaarlijke spoorwegovergangen

© Pixabay
TWELLO - Vaak loopt het goed af, maar het oversteken van een spoorwegovergang als de rode lichten nog aan zijn komt vaak voor. Daar staat niet alleen een flinke boete op, maar is ook levensgevaarlijk. ProRail is daarom van plan om op veertig plekken in heel Nederland slimme camera's neer te zetten. Zoals bij twee spoorwegovergangen in Twello. Deze staan allebei in de top 39 van de gevaarlijkste spoorwegovergangen van Nederland.
"Nog te vaak rijden automobilisten, brommerrijders, vrachtwagen- en buschauffeurs een spoorwegovergang over wanneer de rode lampen knipperen en de slagbomen sluiten", zegt Mirjam de Witte van ProRail. Volgens cijfers uit 2022 waren er dat jaar zestig bijna-ongelukken met wegverkeer op een spoorwegovergang.
Het is ongelofelijk hoeveel mensen toch nog gauw even oversteken
Mirjam de Witte van ProRail
Dat waren er minder dan het jaar ervoor, maar volgens ProRail komt dat doordat er steeds minder spoorwegovergangen zijn.

Aantal overtredingen neemt af

In Hilversum en Bunnik heeft ProRail tests gedaan met camerasystemen. Bij een proef in Hilversum nam het aantal overtredingen in een half jaar tijd af met de helft, meldt ProRail.
De Witte was er weleens bij als boa's bij het spoor mensen beboetten. "Het is ongelofelijk hoeveel mensen toch nog gauw even oversteken. Het is vaak schoolgaande jeugd, maar ook volwassenen." ProRail gaat nu in gesprek met gemeenten over verschillende gevaarlijke spoorwegovergangen.

De boete is flink

Voor automobilisten, motorrijders en vrachtwagenchauffeurs is de boete maximaal 280 euro. Brom- en snorfietsen kunnen bij overtreding rekenen op een boete van 190 euro.
Bij Veilig Verkeer Nederland (VVN) zijn ze er voorstander van dat meer wordt gehandhaafd. "Je brengt jezelf én anderen in gevaar", zegt Ingrid Wetser van VVN. "Uit onderzoek van het instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek blijkt dat handhaving werkt. Helaas hebben we het blijkbaar nodig dat we af en toe op de vingers getikt worden."
ProRail wil flitspalen bij gevaarlijke spoorwegovergangen