Arnhem en omstreken

Provincie op vingers getikt: deel stikstofhandel niet goed geregeld

De geitenhouder wilde stikstofrechten huren.
De geitenhouder wilde stikstofrechten huren. © ANP
ARNHEM - De provincie Gelderland heeft een deel van de stikstofhandel niet goed geregeld, oordeelt de rechtbank. Het gaat om het tijdelijk verhuren van stikstofrechten, het zogenoemde verleasen.
De handel kwam onder de loep te liggen in een zaak tegen een geitenhouder. Als een bedrijf meer stikstof wil uitstoten, moet dat worden gecompenseerd. Dat kan door stikstofrechten te kopen bij een ander bedrijf. Of dus door de stikstofrechten te huren.
En dat deed deze geitenhouder om zo zijn stallen uit te kunnen breiden. Maar de rechtbank zette door die uitbreiding een streep. Dat komt doordat het verhuren van de stikstofrechten niet goed geregeld is door de provincie Gelderland.

'Contract kan worden opgezegd'

Het probleem is dat een contract tussen de bedrijven voor de provincie voldoende is om het verhuren toe te staan. “Maar zo'n contract kan worden opgezegd", aldus de rechtbank. Dan zouden allebei de bedrijven stikstof uit kunnen stoten, terwijl er maar voor een bedrijf een vergunning is.
En dan heeft Gelderland volgens de rechtbank geen mogelijkheden om nog in te grijpen. De uitspraak raakt niet alleen Gelderland, ook andere provincies hebben het op deze manier geregeld.
Een woordvoerder van de provincie zegt dat het instrument amper wordt ingezet. "We zien ook echt nog wel ruimte om verleasen te gebruiken, maar doen moeten we dat juridisch dus iets anders gaan regelen."