Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Stankoverlast door bemesting: 'Niet gebruikelijk bij sneeuw en bevroren grond'

Mest uitrijden op een besneeuwde akker is niet toegestaan in Nederland, compost mag wel.
Mest uitrijden op een besneeuwde akker is niet toegestaan in Nederland, compost mag wel. © ANP
ELST - Een groot aantal Arnhemmers klaagde steen en been vrijdagochtend over een penetrante geur die met name in Arnhem-Zuid werd geroken. Volgens de brandweer zou het gaan om stankoverlast door bemesting in de omgeving van Elst. Vervelend, maar niet schadelijk. Maar is het niet raar om met een laagje sneeuw de bevroren grond te gaan bemesten? En wat zijn de regels hiervoor?
Er zijn in Nederland uitrijregels voor het bemesten van land, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende soorten gronden en verschillende soorten bemesting. Volgens Arjen Brak, sectorspecialist akkerbouw bij de LTO is het echter in veel gevallen niet toegestaan om te bemesten als er sneeuw ligt. "Op zandgronden mag het überhaupt niet voor 1 februari. En kleigronden mogen niet bevroren zijn. Ik kan me vanuit landbouwkundige optiek niet voorstellen waarom je nu zou bemesten."

Niet bemesten bij sneeuw

Voor alle grondsoorten is het dus zo dat het uitrijden van dierlijke mest op gedeeltelijk besneeuwde grond niet is toegestaan. Of de grond in Elst onder een laag sneeuw lag, is niet duidelijk. Dat de grond bevroren was, lijkt logisch, gezien de lage temperaturen de afgelopen dagen en de vorst van afgelopen nacht. En ook dan mag je geen mest uitrijden.

Compost mag wel

Een verklaring zou kunnen zijn dat er compost of organische mest is uitgereden. Dat mag namelijk bijna het hele jaar door, ook al ligt er sneeuw. Van champignonmest is bijvoorbeeld bekend dat dit erg kan stinken. Of er in Elst compost of organische mest is gebruikt, kan de brandweer niet bevestigen.
Uit navraag bij de politie blijkt dat er geen melding is gedaan van de bemesting.

De Europese Unie maakt de regels voor mest. Te veel mest in het water of op het land is niet goed voor het oppervlaktewater en het grondwater. Ook omdat er soms drinkwater van wordt gemaakt. Alle regels zijn te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).