Arnhem en omstreken

Vrouw winkelt gratis bij Coolblue, want de pas is niet van haar

De politie zoekt deze vrouw voor oplichting.
De politie zoekt deze vrouw voor oplichting. © politie/Plaats Delict
ARNHEM - Een jonge vrouw doet inkopen bij Coolblue in Arnhem. Voor haar zijn de spullen gratis, want ze gebruikt een pas die van een oudere vrouw is. Die blijkt te zijn opgelicht.
Het slachtoffer in Arnhem raakte haar bankgegevens kwijt door toedoen van nep-bankmedewerkers. De vrouw die op videobeelden is te zien, kocht voor een paar duizend euro aan spullen bij de elektronicazaak in de Arnhemse binnenstad.
Daarna ging de jonge vrouw ook nog even naar een geldautomaat om te pinnen met de pas van de oudere vrouw.

Echtpaar in Bemmel de dupe

Ook in Bemmel vielen slachtoffers door oplichters. Een ouder echtpaar kreeg een alarmerend telefoontje. Maar dat was niet van hun bank, maar van een crimineel. De bellende fraudeur wist opmerkelijk veel van het echtpaar, waaronder pincodes en geboortedata. Dat wekte vertrouwen bij het echtpaar in Bemmel.

'Pinners vaak kwetsbare personen'

Zij die in opdracht geld pinnen met buitgemaakte bankpassen zijn vaak kwetsbare personen, zegt persofficier van justitie Menno Hoekstra. "Ze zijn bijvoorbeeld verslaafd en worden door criminelen geronseld om voor een klein bedrag het geld uit een pinautomaat te halen."
Persofficier van justitie Menno Hoekstra.
Persofficier van justitie Menno Hoekstra. © Omroep Gelderland
Pinners die tegen de lamp lopen horen meestal een werkstraf tegen zich eisen. De persofficier: "Tegen de mensen die de pinners aansturen eisen we gevangenisstraffen." Zo'n verdachte kreeg in augustus vorig jaar in Zwolle tweeënhalf jaar cel opgelegd, vertelt Hoekstra. "Dat hadden we ook geëist."
Beelden van beide verdachten staan hieronder.
Pinners gezocht

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Herken je iemand? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Zaaknummer Arnhem: 2023477221, zaaknummer Bemmel: 2023437888.