Rijk van Nijmegen / Achterhoek

Op veel plekken sneeuw, maar het lijkt de laatste keer te zijn

Sneeuw in het Kronenburgerpark in Nijmegen.
Sneeuw in het Kronenburgerpark in Nijmegen. © ANP
NIJMEGEN - Gelderland is vrijdagochtend opnieuw wakker geworden in een witte wereld, maar het lijkt voorlopig de laatste keer. Op meerdere plekken in de provincie ligt een mooie laag sneeuw. Dat levert, naast de nodige verkeersproblemen, ook fraaie plaatjes op.
Een greep uit die mooie plaatjes:

Hoe lang nog wit?

"Op sommige plekken in de provincie sneeuwt het nu nog steeds", zegt meteoroloog Johnny Willemsen van Weerplaza. "Rond Nijmegen, bijvoorbeeld. En vanuit het noordwesten trekken er nog een paar sneeuwbuitjes langs de grens met Overijssel. In het Rivierengebied is best een aardig pak gevallen, zo'n 3 centimeter in een halfuurtje. Het blijft voorlopig liggen, maar als de zon hoog aan de hemel staat verdwijnt het meeste wel weer. En die zon komt er. Vanmiddag wordt het rond de 3 graden."

Volgende week herfstachtig

De sneeuw van vrijdag is voorlopig waarschijnlijk de laatste, denkt Willemsen. "Zaterdag wordt een droge dag met wat koude wind, die in de loop van de dag aantrekt. Daarna komt de verzachting. Zondagochtend kan dat gepaard gaan met wat neerslag, dan is het opletten op gladheid. Later op de dag stijgt de temperatuur naar een graad of 7 en zal de neerslag gewoon weer regen zijn", voorziet de meteoroloog.

In het hele land kan het door sneeuwbuien, sneeuwresten of bevriezing glad zijn. Het KNMI heeft voor vrijdagochtend code geel afgegeven, ook voor Gelderland. De gladheid is soms verraderlijk. Ook kan het zicht in een forse sneeuwbui flink afnemen. Moet je vanmorgen nog de weg op, doe dan voorzichtig.