Rijk van Nijmegen

Beeldbellen met het ziekenhuis wordt gewoon

Videobellen met het ziekenhuis wordt in de toekomst steeds normaler
Videobellen met het ziekenhuis wordt in de toekomst steeds normaler © ANP
NIJMEGEN - Sinds corona zijn veel ziekenhuizen gebruik gaan maken van online consulten. Patiënten komen dan niet naar het ziekenhuis voor een afspraak, maar krijgen een consult via een beeldbelafspraak. Bij het Nijmeegse Radboudumc zijn deze online consulten zo goed bevallen, dat ze in 2027 twintig procent van de afspraken online willen hebben.
Gewoon thuis vanaf de bank je arts spreken, dat is waar het Radboudumc naar streeft. Momenteel wordt vier procent van de consulten in het ziekenhuis via een belafspraak gedaan. Het gaat bij dit soort consulten voornamelijk over vervolgafspraken of in specifieke gevallen een eerste consult. Bijvoorbeeld wanneer een patiënt ver van het ziekenhuis, of zelfs in het buitenland woont.
Het ziekenhuis ziet zelf vooral voordelen van het beeldbellen. "Beeldbellen biedt de kans om patiënten thuis een consult te laten hebben met hun zorgverlener. Het bespaart de patiënten daarnaast reistijd en kosten", meldt het ziekenhuis. Voor patiënten die afhankelijk zijn van zorgverleners is het bijvoorbeeld makkelijker om een afspraak in te plannen.
Naast reistijd en kosten zijn er ook andere voordelen voor de patiënt, merkte het ziekenhuis. "We merken dat het voor patiënten fijner kan zijn om in de vertrouwdheid van hun eigen omgeving de dokter te spreken. Daarnaast krijgt de arts gelijk een inkijk in de thuisomgeving van de patiënt."

Fysieke afspraak blijft

Ondanks de gemakken van beeldbellen zijn er ook drempels. Bijvoorbeeld voor ouderen die slecht met digitale apparaten om kunnen gaan. Voor hen biedt het ziekenhuis verschillende vormen van ondersteuning, in de vorm van instructies op de website en een telefonische helpdesk. "De mogelijkheid om tóch naar het ziekenhuis te komen blijft altijd."
Het Radboudumc heeft zelf een onderzoek uitgevoerd waarin fysieke consulten werden vergeleken met beeldbelconsulten. "Waar tijdens een fysiek consult vaak gebruik wordt gemaakt van lichamelijk onderzoek, moeten patiënten in een beeldbelconsult zelf een beschrijving geven van de symptomen. De patiënten uit dit onderzoek bleken goed in staat om een beschrijving van hun symptomen te geven. In een paar gevallen werd afgesproken dat de patiënt alsnog naar het ziekenhuis zou komen voor beoordeling", vertelt het ziekenhuis.