Achterhoek

Burgemeester hekelt demonstranten Extinction Rebellion: 'Ze eisen hun recht op'

Extinction Rebellion blokkeert verkeer in centrum van Doetinchem
Extinction Rebellion blokkeert verkeer in centrum van Doetinchem © REGIO8
DOETINCHEM - Bij een nieuwe demonstratie in Doetinchem, zoals die van Extinction Rebellion afgelopen december, zal de gemeente op dezelfde manier handelen. Dat laat burgemeester Mark Boumans weten op vragen van Gemeentebelangen Doetinchem. De partij kondigde in december al aan schriftelijke vragen te stellen over de uit de hand gelopen protestactie.
De demonstratie is vooraf gemeld bij de gemeente”, zegt burgemeester Mark Boumans. “De gemeente heeft de organisatie bevestigd dat de demonstratie doorgang kon vinden, waarbij de organisatie toestemming heeft gekregen om bij het kantoor van de ING te demonstreren.”
Ongeveer twintig actievoerders van Extinction Rebellion besloten echter op de Raadhuisstraat, voor het ING kantoor, te demonsteren, waarbij ze de bank opriepen om te stoppen met de financiering van fossiele brandstoffen. De actievoerders weigerden de weg vrij te maken voor verkeer.
Daarbij werd een demonstrerende vrouw een stukje over de motorkap van een auto meegesleept, waarna ze zichzelf toch aan de kant zette. Ook werd een groep actievoerders aangevallen door een groep mannen met capuchons. Hierbij werd een vlag afgepakt.

'Niet de manier waarop'

“Wij hebben ons ingespannen om de demonstranten van de straat te krijgen”, zegt Boumans. “Aan onze verzoeken is geen gevolg gegeven.” Na afstemming met de politie en het Openbaar Ministerie wilde de gemeente de demonstratie laten beëindigen, maar uiteindelijk besloot Extinction Rebellion zelf de demonstratie te stoppen.
“Het is aan het OM om eventuele juridische consequenties op te pakken en af te handelen”, aldus Boumans. De burgemeester liet in december al weten dat deze protestactie niet de manier is waarop je moet demonstreren.

Overlast voorkomen

Bij een volgende demonstratie zal de gemeente Doetinchem, met inachtneming van het demonstratierecht, zich opnieuw inspannen om het een en ander ordentelijk en zonder overlast te laten verlopen. “We moeten helaas wel constateren dat we in een tijd leven waarin mensen liever hun rechten opeisen, dan op hun verantwoordelijkheden worden gewezen”, reageert Boumans.