Liemers / Achterhoek

Honderden jerrycans met drugsafval, maar wie dumpt ze?

Drugsafval dat werd gevonden in Pannerden.
Drugsafval dat werd gevonden in Pannerden. © Persbureau Heitink
PANNERDEN - De Achterhoek en de Liemers zuchten onder dumpingen van drugsafval. In de eerste week van 2024 trof de politie op vier plekken grote aantallen jerrycans met drugsafval aan. In Plaats Delict zoekt de politie naar de criminelen die achter de dumpingen zitten. Op camerabeelden staat een Ford met een aanhanger.
In de eerste week van dit jaar vond de politie bijna vierhonderd jerrycans met drugsafval. Alle locaties waren afgelegen, dus waar de dumper snel en vooral ongezien weg kon.
De eerste melding in 2024 kwam uit Elten, net over de grens bij Babberich. Daar werden ruim honderd drugsvaten gevonden. Twee dagen later was het raak in Sinderen, vondst: honderd vaten op de Wissinklaan.
Vervolgens stuitte de politie in Pannerden op honderd jerrycans langs de Lobberdenseweg. En vondst vier was in Loerbeek aan de Lage Eltenseweg: 82 jerrycans met drugsafval.

Politie bestudeerde beelden

De politie vermoedt dat het afval uit een synthetisch drugslaboratorium komt. "We hebben al met verschillende getuigen gesproken en we hebben camerabeelden bestudeerd", zegt een woordvoerster.
"Daarnaast onderzoeken we natuurlijk of de dumpingen met elkaar te maken hebben. Gezien de locaties en de periode van de dumpingen houden we daar namelijk wel sterk rekening mee."

Donkere auto met aanhanger

De politie beschikt over beelden uit Loerbeek waarop een donkere auto te zien is, vermoedelijk een Ford met een aanhanger met drie assen.
Het onderzoeksteam hoopt op meer gegevens over die auto en de aanhanger, en uiteraard wie er achter het stuur zat op, in dit geval, 5 januari.
Onderzoek drugsafval

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Herken je iemand? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Zaaknummer: 2024005191.