Stedendriehoek

Kinderopvang gesloten na raadselachtige gezondheidsklachten

Kinderen en medewerkers van De Toermalijn ervaren gezondheidsklachten.
Kinderen en medewerkers van De Toermalijn ervaren gezondheidsklachten. © Pixabay
APELDOORN - Kinderdagverblijf en peuterspeelzaal De Toermalijn in Apeldoorn heeft noodgedwongen de deuren gesloten na onverklaarbare gezondheidsklachten bij kinderen en medewerkers. Die ervaren benauwdheid, hoofdpijn, hoestaanvallen en rode vlekken op de huid.
Het vermoeden bestaat dat de klachten worden veroorzaakt door omstandigheden in het gebouw. Die ontstonden namelijk als kinderen en pedagogisch medewerkers een tijdje op de locatie aanwezig waren.
Kinderopvangorganisatie Doomijn zag daarom geen andere mogelijkheid dan de locatie aan de Nijbroekseweg, waar 170 kinderen en 20 medewerkers verblijven, vanaf donderdag te sluiten.
“De gezondheid en het welzijn van de kinderen en onze medewerkers hebben de hoogste prioriteit. Daarom sluiten we de locatie tot de problemen zijn opgelost”, aldus directeur-bestuurder Ellen Rooijers.
Om hoeveel gezondheidsklachten het precies gaat, wordt nog onderzocht. “Dat is lastig te zeggen, want de klachten kunnen ook komen door, bijvoorbeeld, heersende griep of verkoudheid.”

Luchtkwaliteit

Omdat Doomijn in het duister tast over de precieze oorzaak van de klachten, heeft de organisatie extern onderzoek laten doen naar de luchtkwaliteit. Ook zijn er monsters genomen van de in het gebouw gebruikte bouwmaterialen. In de komende weken worden de uitslagen hiervan verwacht.
“Op basis van deze uitslagen willen we verdere acties bepalen. Deze donderdag en vrijdag kunnen we helaas geen opvang bieden. Vanaf maandag worden de kinderen van het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal op een andere locatie opgevangen”, aldus Rooijers. Vanaf vrijdag wordt bekend gemaakt om welke locaties dit gaat.

Bezorgde ouders

De betrokken ouders zijn door Doomijn geïnformeerd. Er kwamen veel reacties: “Over het algemeen zijn ouders bezorgd, betrokken en begripvol. Het algemene sentiment is dat ze staan achter de keuze die we hebben gemaakt. De gezondheid van de kinderen staat voor iedereen voorop”, aldus Rooijers.
De Toermalijn is gevestigd in Het Kristal, een buurtgebouw van de wijk Zuidbroek. Hier zit ook een buitenschoolse opvang van Doomijn. Deze bestaat uit twee groepen. Eén groep wordt ondergebracht in een ander deel van het gebouw, in een lokaal van basisschool De Vliegenier. De andere groep zat al in een ander deel van het gebouw en ervaart weinig klachten. Daarom blijft die groep op dezelfde locatie.
Het pand van De Toermalijn in Apeldoorn.
Het pand van De Toermalijn in Apeldoorn. © Google Maps

Extra ventileren

“We zorgen ervoor dat we extra ventileren en vaker buiten gaan spelen met de kinderen. De situatie blijven we continu monitoren, zodat we maatregelen kunnen nemen als dat nodig is.”
Hoelang de getroffen opvanglocatie gesloten blijft, is nog onduidelijk. De directeur-bestuurder spreekt van een unieke situatie, die nog niet eerder met zoiets te kampen had. “We nemen alle acties met zorg en houden ouders zoveel mogelijk op de hoogte.”

Het Kristal is gebouwd in 2012 en eigendom van de gemeente Apeldoorn en de Woonmensen. Die woningcorporatie verhuurt er appartementen en beheert gemeenschappelijke ruimtes, maar ontving nog geen klachten over gezondheidsproblemen van bewoners en gebruikers.

“We zijn in gesprek met Doomijn zodat ook wij op de hoogte zijn van de resultaten van het onderzoek naar de luchtkwaliteit.”, aldus manager Wonen a.i. Marco Schoofs. De woningcorporatie zegt de situatie goed in de gaten te houden.