Rijk van Nijmegen

Geen enkele Nederlandse band treedt zo vaak op in het buitenland als deze

Anticllectual op het podium.
Anticllectual op het podium. © Antillectual
NIJMEGEN - Het is het best bewaarde geheim van Nijmegen, of zelfs van Nederland. De Nijmeegse punkband Antillectual. De band staat in de top vijf Nederlandse muziekacts die het meest in het buitenland optreden, zo blijkt uit cijfers van Buma Cultuur. Antillectual staat vlak onder grote dj's als Tiësto en Martin Garrix. "We kunnen er niet van leven, maar we leven er wel voor."
‘From city to city’, zingt frontman Willem Heijmans. In de bijbehorende videoclip komen beelden van diverse snelwegen en plaatsen voorbij.
Antillectual is vaak on the road. Het afgelopen jaar speelden ze maar liefst 88 keer in het buitenland. En daarmee staan ze op de vijfde plek in de lijst van Nederlandse acts met de meeste buitenlandse optredens, vlak achter Martin Garrrix en Afrojack.

'Vreemde eend'

Zanger en gitarist Willem Heijmans: “We staan als enige band in de top tien. Daarmee zijn we een vreemde eend in de bijt. Wij doen eigenlijk wat wij altijd doen, maar daar is nu een hoop aandacht voor. Dat is voor ons heel leuk.”
Antillectual maakt onvervalste punkrock: energieke muziek met maatschappijkritische teksten, over kapitalisme bijvoorbeeld. Des te groter de verrassing bij de bescheiden muzikanten dat De Telegraaf hun band deze week ineens bestempelde ‘internationale grootverdiener.’

'Tientallen euro's'

Willem Heijmans: “Ja, dat is een draai die De Telegraaf eraan heeft gegeven. Maar dat is niet helemaal waar, want die lijst gaat puur en alleen om het aantal optredens in het buitenland. Niet of je er miljoenen of tientallen euro’s mee verdient."
Dat laatste lijkt eerder het geval, zo blijkt uit de eenvoudige kamer in het studentenhuis waar Willem Omroep Gelderland ontvangt. De drie bandleden moeten er dan ook naast werken, omdat de muziek niet voldoende opbrengt. Heijmans: “Klopt. We kunnen er niet van leven, maar we leven er wel voor.”
Nijmeegse band blijkt buitenlandse topact
De plotselinge aandacht in Nederland is leuk voor de band, maar ze verwachten hier nu niet ineens volledig door te breken met hun punkrock. De meeste optredens zullen toch in het buitenland blijven, vooral in Duitsland.

'Garrix mag ons bellen'

En samenwerken met iemand als DJ Martin Garrix, zoals U2 een paar jaar geleden deed? Heijmans lachend: “Hij kan altijd bellen. Wie weet. We zullen het zien. Maar het staat niet op de rol nu ineens.”