Rijk van Nijmegen / Gelderse Vallei

Sander kreeg 1000 euro, want hij deed zijn open haard weg

Gemeenten geven subsidie voor het afsluiten van rookkanalen in huizen.
Gemeenten geven subsidie voor het afsluiten van rookkanalen in huizen. © ANP
EDE/NIJMEGEN - De schoorsteen weg en de open haard eruit: in steeds meer Gelderse gemeenten krijgen inwoners subsidie als ze stoppen met houtstook en hun rookkanaal laten verwijderen. Ook Sander uit Ede deed het: "Voor ons is het een investering in onze toekomst en het milieu."
Sander wilde om twee redenen af van zijn houtkachel. "Enerzijds hebben we al een tijd last van een lekkage en daar wilden we van af. De andere reden is het milieu. Van de gemeente hebben we subsidie gekregen om het rookkanaal te verwijderen en dat is erg fijn, als steuntje in de rug."
Sowieso was Sander niet echt fan van de kachel. "Bij ons thuis was het stoken van de houtkachel echt een vrouwending. Vooral mijn vrouw vond het erg gezellig. We hadden 'm alleen niet zo vaak aan staan, eigenlijk alleen als het echt koud was tijdens bijvoorbeeld kerst of oud en nieuw. Maar ik ben er niet heel erg rouwig om dat dat ding nu weg is", zegt hij lachend.

Luchtkwaliteit

Waar het allemaal om te doen is, is de luchtkwaliteit. Door hout te verbranden, komen er tal van schadelijke stoffen vrij als roet, fijnstof en koolmonoxide. Die stoffen kunnen zorgen voor luchtwegklachten, zoals kortademigheid. "Gezonde houtstook bestaat niet", meent de Nijmeegse wethouder van Milieu, Tobias van Elferen. Volgens hem komt 37 procent van de fijnstof in de lucht boven de Waalstad door houtstook.
"In Nijmegen wonen 187.000 mensen op 53 vierkante kilometer. We moeten dingen doen om de lucht in onze stad schoon te maken en te houden. Dat betekent dat houtstook als verwarmingsmiddel in onze stad ongewenst is en daarom hebben we deze subsidiepot", redeneert de wethouder.

1000 euro

Nijmegen is een van de eerste gemeenten in het land die een subsidie beschikbaar stelt om het rookkanaal te verwijderen. Inmiddels zijn er veel meer gemeenten die dat doen, zoals Ede, Barneveld, Scherpenzeel, Nijkerk en Wageningen.
In gemeenten in de Gelderse Vallei is per gemeente tussen de 10.000 euro en 30.000 subsidie beschikbaar. Het gemeentebestuur van Nijmegen gooit er 50.000 euro tegenaan. De gemeente geef elke aanvrager een subsidie van 1000 euro. Vorig jaar was de subsidiepot helemaal leeg. Als dat dit jaar weer zo is, overweegt de Nijmeegse wethouder er meer geld voor te reserveren.