Achterhoek

Zonder Henk (76) zit het halve dorp zonder krant

Krantenbezorger Henk Woerts 76 jaar staat iedere dag om 2.00 uur op.
Krantenbezorger Henk Woerts 76 jaar staat iedere dag om 2.00 uur op. © Omroep Gelderland
ZELHEM - Zes dagen per week gaat bij de 76-jarige Henk Woerts uit Zelhem om 2.00 uur de wekker. Bezorgers komen eerst bij hem de kranten halen en daarna gaat hij zelf ook de fiets op, om nog vierhonderd kranten te bezorgen in het dorp. Hij fietst tientallen kilometers en zet meer dan 30.000 stappen per dag. "Dat is niet erg, want ik lust ook graag lekkere dingen."
Henk is op die manier nog heel actief. Niet alleen om leuke dingen te kunnen doen, maar ook uit noodzaak, want zijn pensioen is geen vetpot. Zijn vrouw Annie en zoon Wiljo helpen ook mee. Zij gaan iedere vroege ochtend met de auto op pad om kranten te bezorgen in het buitengebied. Annie rijdt, Wiljo gooit de kranten door de bus.

Uitslapen tot 04.00 uur

In Zelhem zijn ze maar wat blij met de familie Woerts. Bezorgers vinden is overal een uitdaging. En Henk, die geniet van zijn werk. Hoewel hij wel om 7.00 uur zijn telefoon uitzet, want mensen weten hem te vinden als een andere bezorger een adres heeft gemist. Zondag hoeven er geen kranten bezorgd te worden. Maar uitslapen? "Dat lukt dan natuurlijk niet, dan ben ik om 4.00 uur wakker."
Na het bezorgen van de kranten zitten Henk, Annie en Wiljo om 7.30 uur met zijn drieën aan de koffie. Daarna wordt er een paar uur geslapen. Niet te lang, want Henk is een druk baasje. Hij speelt nog toneel en bij folkloristische dansgroep Wi’j Eren ’t Olde is hij de ‘Lulleman’, diegene die de optredens aan elkaar praat en uitleg geeft over de dansen en de kleding.
Henk Woerts als 'lulleman' van de dansgroep Wi’j Eren ’t Olde uit Velswijk
Henk Woerts als 'lulleman' van de dansgroep Wi’j Eren ’t Olde uit Velswijk © Omroep Gelderland

Nare dingen even vergeten

Al zijn bezigheden helpen hem ook zijn zinnen te verzetten en de nare dingen in het leven wat te vergeten. Zijn oudste zoon Henri overleed drie jaar geleden, de vrouw van Wiljo vijf jaar geleden. Wiljo kwam daarna weer thuis wonen. Bij de pakken neer gaan zitten is niks voor Henk. "Ieder huisje heeft wel zijn kruisje. Ik wil niet blijven kniezen, natuurlijk zijn er moeilijke momenten, maar we moeten wel door."
En door, dat gaat Henk. Want hij denkt nog niet aan stoppen. Tot zijn 80e wil hij kranten blijven bezorgen. En vooral ook blijven genieten van het leven. Want, besluit hij: "Wacht niet met de mooie dingen tot later, want als later eerder komt dan de mooie dingen, dan is het te laat".

In het tv-programma Van Gelders Grijs gaat Jochem van Gelder op bezoek bij Gelderse clubs en verenigingen, om daar met ouderen te praten over hun gezamenlijke passie. Een passie die hen jong houdt. Zo is hij onder andere te gast bij de Folkoristische Dansgroep Wi'j Eren 't Olde uit Velswijk waar Jochem de kranten -en lulleman Henk Woerts ontmoet en ook de andere leden van deze bijzondere dansgroep.

Uitzending Van Gelders Grijs - Dansgroep Wi'j eren 't Olde uit Velswijk