Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Verdachte doodsteken Nijmeegse kunstenaar Rob blijft ontkennen

De_woning_van_het_slachtoffer
De_woning_van_het_slachtoffer © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De 58-jarige man die verdacht wordt van het doodsteken van de Nijmeegse kunstenaar Rob, komt niet op vrije voeten. Dat bleek woensdag tijdens een zitting bij de rechtbank in Arnhem. De rechtbank wees het verzoek van zijn advocaat tot opheffing van de voorlopige hechtenis af, omdat er nog ernstige bezwaren tegen zijn vrijlating zijn.
De 60-jarige Rob werd op 1 augustus vorig jaar dood aangetroffen in zijn woning in de Nijmeegse wijk Bottendaal. De verdachte werd enkele dagen later opgepakt. Wat zich precies in het huis van het slachtoffer heeft afgespeeld, is nog onduidelijk.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte Rob met een mes om het leven gebracht, maar volgens de verdachte heeft het slachtoffer - die eerder een poging tot zelfdoding zou hebben gedaan - zichzelf gestoken. “Ik heb het niet gedaan. Dat heb ik al een aantal keren gezegd”, zei hij woensdag tijdens de zitting.
De 58-jarige, die volgens zijn advocaat af en toe bij de Nijmeegse kunstenaar logeerde, heeft eerder wel verklaard dat hij erbij was toen het misging.

'In paniek ervandoor gegaan'

“Volgens mijn cliënt is hij naar het slachtoffer toegegaan om het mes uit zijn handen te halen”, zei zijn advocaat. De kunstenaar zou daarna hebben geroepen “Ga m'n huis uit”. De verdachte zegt dat Rob nog in leven was, toen hij er in paniek vandoor ging. Volgens de advocaat is er geen forensisch bewijs dat het verhaal van haar cliënt weerspreekt.
De officier van justitie vindt het verhaal van de verdachte niet geloofwaardig. Zo wijst hij er op dat de verdachte na Rob's dood dagen van de aardbodem verdwenen was en een tijd lang gezwegen zou hebben over de zaak. "Daarna verklaarde dat hij er in paniek vandoor is gegaan en niemand heeft gebeld, omdat de batterij van zijn telefoon leeg was. Maar gebleken is dat die nog opgeladen was.”

Sporen verder onderzocht

Er zijn onder meer bloedsporen van het slachtoffer aangetroffen op de blouse van de verdachte. Nog niet alle sporen zijn onderzocht. De verwachting is dat het Nederlands Forensisch Instituut(NFI) de onderzoeken half februari afgerond heeft.
De zaak werd woensdag dan ook nog niet inhoudelijk behandeld. Die zitting staat gepland op 10 april.