Rijk van Nijmegen

Rijk van Nijmegen trakteert op evenementen rond 80 jaar vrijheid

Aftrap 80 jaar vrijheid in het Rijk van Nijmegen
Aftrap 80 jaar vrijheid in het Rijk van Nijmegen © Omroep Gelderland
GROESBEEK - In het Vrijheidsmuseum in Groesbeek werd woensdagmiddag de aftrap gegeven voor de herdenkingen en evenementen rond 80 jaar vrijheid. Met vele tientallen evenementen willen zes gemeenten binnen het Rijk van Nijmegen samenwerken om het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding levend te houden.
Op 22 februari is het eerste openbare moment van 80 jaar vrijheid met de herdenking van het bombardement op Nijmegen, dan 80 jaar geleden. Het bombardement maakte het grootste aantal slachtoffers in Nederland tijdens de oorlog. Ernstiger dan Rotterdam zelfs.
Via de Market Garden herdenking in september naar de bevrijding in mei 2025 zijn er onderweg in de komende anderhalf jaar op tientallen moment en plekken herdenkingen en festiviteiten te verwachten.

Logisch dat deze gemeenten samenwerken

Dat de gemeentes Nijmegen, Berg en Dal, Heumen, Wijchen, Beuningen en Druten hierin samenwerken ligt volgens directeur Wiel Lenders van het Vrijheidsmuseum Groesbeek voor de hand.
"De binding is dat het gebied hier succesvol werd bevrijd en uiteindelijk ook een springplank werd richting Duitsland. Dat is een unieke eigenschap van deze regio". Lenders bedoelt hiermee de succesvolle bevrijding van het Rijk van Nijmegen tijdens operatie Market Garden in september 1944 en de operatie Veritable, ook wel bekend als de Slag om het Reichswald in februari 1945.
Naast de grote herdenkingen zijn er de komende anderhalf jaar ook festivals, kunstprojecten en exposities. Het leed onder de burgerbevolking zal extra aandacht krijgen in het uiteindelijke programma. Ook komt er een website met de festiviteitenagenda speciaal voor het Rijk van Nijmegen.