Arnhem en omstreken

Celstraffen geëist na 'explosie van geweld'

Justitie eist zware straffen tegen zeven vechtersbazen in Arnhem.
Justitie eist zware straffen tegen zeven vechtersbazen in Arnhem. © ANP
ARNHEM - Justitie eist forse straffen tegen zeven mannen die vorig jaar op het Velperplein in Arnhem twee voorbijgangers afranselden en, volgens het Openbaar Ministerie (OM), ‘voor dood achterlieten’. De explosie van geweld zoals de officier van justitie het op de zitting noemde, vond plaats in de nacht van 1 op 2 september.
De slachtoffers probeerden de groep tot kalmte te manen toen die een fietser intimideerde. Het zevental keerde zich toen tegen de twee.
Bij drie verdachten acht het OM poging tot doodslag bewezen. Zij zouden de twee slachtoffers tegen het hoofd hebben geschopt. Daardoor wisten ze dat het geweld een dodelijke afloop zou kunnen hebben.
‘’De rode draad in de getuigenverklaringen is dat de groep verdachten de twee slachtoffers duwden, sloegen, stompten op het lichaam en hoofd, ook toen ze op de grond lagen, dat één van hen bewusteloos geslagen werd en dat zij geen kans hadden zich te verdedigen", aldus het OM.
Een man van 22 uit Heteren moet, als het aan justitie in Arnhem ligt, 42 maanden de cel in. Daarvan is een half jaar voorwaardelijk. Een 20-jarige Arnhemmer hoorde 40 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

Niet meer terug de cel in

Tegen een andere man van 20 uit Arnhem eiste de officier van justitie 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Deze verdachte is al eerder veroordeeld. Deskundigen achten hem verminderd toerekeningsvatbaar.
Een 24-jarige Arnhemmer hoorde 12 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. Dit voor zware mishandeling. Drie verdachten hoeven niet meer de cel in, vanwege hun voorarrest. Wel eist het OM tegen hen werkstraffen.