Noord-Veluwe / Stedendriehoek

Dierenhouders vertellen over wolvenaanvallen: 'Slaap er slecht van'

Voor het provinciehuis stond een scherm met afbeeldingen van gepakte dieren
Voor het provinciehuis stond een scherm met afbeeldingen van gepakte dieren © Omroep Gelderland
Provinciebestuurder Harold Zoet wil eigenlijk niet meer wachten met het afschieten van de wolf die meermaals vee pakt, maar een vergadering over het plan werd woensdag geschorst. Die vergadering gaat pas over een maand verder.
Woensdag werd er urenlang gedebatteerd over de wolf. Vijftien insprekers probeerden de Gelderse politiek een zetje te geven: veel dierenhouders uitten hun zorgen. “Ik slaap er slecht van, ik ben er de hele dag mee bezig”, zegt een schapenhouder van de rand van de Veluwe.
Buiten het provinciehuis stond een truck met foto’s van aangevallen dieren, binnen de ene na de andere dierhouder met een verhaal. Vrijwel allemaal willen ze dat de wolf wordt aangepakt. “Het welzijn van de wolf staat boven het welzijn van andere dieren, het is een inperking van natuurlijk gedrag”, stelt een paardenhouder uit Rheden.

Subsidie, maar ook afschot

De provinciale politiek sprak voor de zoveelste keer over de wolf: dit keer over nieuwe plannen van de provincie. Zo moet het makkelijker worden om een subsidie aan te vragen.
En met die subsidies moeten dierenhouders de wolf buiten de deur kunnen houden. Maar die subsidies zijn niet in trek: de wolvencommissie oordeelde dat die subsidies te vrijblijvend zijn en dat arbeid niet goed wordt vergoed. "Als boeren horen we: je moet je dieren wel beschermen. Maar denk je dat we dat niet proberen?”, reageerde een inspreker woensdag.
Het kost veel tijd en inzet om zo'n wolfwerend raster goed te plaatsen. Linkse partijen willen dat daar veel meer op ingezet wordt voordat er gesproken wordt over het afschieten van de wolf.
We eindigen in de rechtbank
Harold Zoet, gedeputeerde
Maar daar stuurt het Gelders college juist wel op aan. Als een wolf twee keer vee aanvalt, dan wil gedeputeerde Harold Zoet ingrijpen. Juridisch ingewikkeld. “Ik ga er wel vanuit dat wanneer we een probleemwolf schieten, dat we dan in de rechtbank eindigen.” Maar Gelderland denkt juridisch gelijk te hebben. "Ik heb daar het volste vertrouwen in."
Alleen dat kan nog niet gelijk worden ingezet. Want voor de inzet van het wapen zouden de plannen met de Gelderse politiek besproken worden.
Dat gebeurde woensdag, maar aan het eind van de dag was de tijd op. De Statenleden willen nu over een maand verder praten. Dat betekent dat de bespreking met de politiek nog niet voorbij is, en dat Zoet dus nog niet over kan gaan op afschot bij een aanvallende wolf. "Ik had het graag vandaag afgerond ja", reageert hij na afloop.

Voor verfkogels al voor de rechter

Al moet er sowieso nog veel geregeld worden en de kans op een rechtszaak is levensgroot. De provincie eindigde voor het inzetten van verfkogels al meerdere keren voor de rechter. De provincie moest toen van de rechter terug naar de tekentafel.
Die zaak loopt inmiddels al meer dan een jaar, volgende week doet de rechtbank in die zaak uitspraak.