Rivierengebied

'We vreesden voor ons leven', agenten over oudjaarsgeweld Hedel

In het centrum van Hedel ontploft illegaal vuurwerk
In het centrum van Hedel ontploft illegaal vuurwerk © Bart Meesters
HEDEL - "Ik ben ervan overtuigd dat er mensen in Hedel zijn die meer weten over de mensen die zich in de oudjaarsnacht hebben misdragen; het zou een grote stap vooruit zijn als díe mensen opstaan." Dat zegt districtchef Aart Garssen van de politie Gelderland-Zuid. De politie is een groot onderzoek gestart naar het geweld tegen hulpverleners in het dorp, maar stuit op veel mensen die niet willen praten.
Tijdens de jaarwisseling werden auto's, vermoedelijk sloopauto's, op het plein in het centrum in brand gestoken. Omdat daar zwaar vuurwerk in gegooid werd, wilde de brandweer de boel blussen, maar werd zelf ook bekogeld. Uiteindelijk is de ME ingeschakeld om alle mensen van het plein te krijgen zodat er alsnog geblust kon worden.

Hersenschudding

Twee politieagenten uit Gelderland, Bas (die liever zijn achternaam niet genoemd wil hebben) en Leroy van Hattum waren op het plein als ME'ers. "Er werd van alle kanten vuurwerk naar ons gegooid; zulk zwaar vuurwerk dat we op een gegeven moment voor ons leven vreesden", vertellen ze. Beiden hebben nog last van een piep in een oor en Bas kan door de hersenschudding die hij opliep nog niet volledig werken.
Zij doen hier hun verhaal:
Oproep politie na geweld: 'Samenleving in Hedel moet nu echt opstaan'
Hun baas, Aart Garssen, vertelde eerder al dat hij het alle perken te buiten vindt gaan dat hulpverleners voor hun leven moeten vrezen en gewond raken. De districtchef doet nu ook een beroep op de dorpsbewoners. "De zwaarte van het vuurwerk was enorm; dit kan dodelijk zijn als dit dichtbij je ontploft. Ik hoop dat de inwoners van Hedel beseffen dat het hún brandweermensen zijn en hún agenten waar dit vuurwerk naar wordt gegooid. We hebben de samenleving in Hedel nu heel hard nodig om het tij te keren."

'Samenleving moet ingrijpen'

Garssen weet dat heel veel inwoners ontzettend balen van wat er is gebeurd. Maar er wordt weinig met de politie gedeeld. Volgens hem kan het bijna niet anders dan dat er mensen in Hedel zijn die van tevoren wisten van de plannen om de sloopauto's in brand te steken of nu weten wie degenen waren die met zwaar illegaal vuurwerk naar de politie gooiden. "Het zou nu een hele grote stap zijn als de samenleving in Hedel op zou staan." Hij hoopt dat mensen die nu iets weten zich melden, desnoods anoniem, en dat de samenleving ook ingrijpt op dit gedrag.
De politie heeft voor het geweld inmiddels twee mannen aangehouden.
Het opsporingsprogramma Plaats Delict staat donderdag opnieuw stil bij de gebeurtenissen in de nieuwjaarsnacht in Hedel.