Rijk van Nijmegen

Verkrachter na twintig jaar alsnog achter de tralies

De vrouw was destijds studente in Nijmegen.
De vrouw was destijds studente in Nijmegen. © Flickr
NIJMEGEN - Een paar weken geleden stond een Nijmeegse vrouw oog in oog met de man die haar twintig jaar geleden zou hebben verkracht en daar vorig jaar alsnog voor werd opgepakt door de politie. Deze woensdag deed de rechtbank in Arnhem uitspraak.
Twintig jaar later moet een 54-jarige man uit Limburg alsnog vier jaar de cel in nu hij schuldig is bevonden aan verkrachting van een studente in Nijmegen. Dat gebeurde in een studentenhuis aan de Graafseweg.

Tie rip, tape en een mes

"Het slachtoffer lag nietsvermoedend te slapen toen de verdachte door het openstaande raam naar binnen klom en haar totaal overviel", schetst de rechter wat er in 2003 gebeurde. "Hij bond haar vast met een tie rip en deed tape over haar mond, waarna hij haar verkrachtte."
Kijk hier naar de uitspraak:
Op de plek waar ze zich bij uitstek veilig zou moeten voelen
"Daarbij gebruikte de verdachte een mes om haar kleding aan de achterzijde open te snijden terwijl zij op haar buik lag, en bedreigde hij haar meerdere keren met de dood. Dat het slachtoffer in haar eigen kamer, een plek waar ze zich bij uitstek veilig hoort te voelen, doodsangsten heeft uitgestaan vindt de rechtbank bijzonder kwalijk."

DNA op shirt

Na een poging tot inbraak in Maastricht in 2008 zijn handpalmafdrukken van de verdachte in een database beland. Die bleken te matchen met afdrukken op de vensterbank van de slaapkamer van het slachtoffer.
De man ontkent de dader te zijn. Maar op het T-shirt waar ze in sliep en dat haar verkrachter stuksneed met een stanleymes is DNA van de Limburger aangetroffen.
De rechtbank vindt het bewijs overtuigend. Hij kon de rechtbank nog vrij in- en ook weer uitlopen ook al is hij net veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf.
"Dat betekent in principe dat de verdachte op dit moment weer in voorlopige hechtenis zit", legt persrechter Maartje Bijl uit. "En dan is het aan het OM hoe ze daar uitvoer aan geeft." Als het aan het Openbaar Ministerie ligt gaat de Limburger zo snel mogelijk de gevangenis in.