Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

Steeds meer toerisme in Gelderland: 'De drukte veroorzaken we vooral zélf'

De Carolinehoeve is nog een rustige plek in Gelderland
De Carolinehoeve is nog een rustige plek in Gelderland
OTTERLO - Het was vorig jaar weer dringen in de grote Gelderse steden, natuurgebieden en attracties. Onze provincie worden steeds vaker bezocht door toeristen die een hotelletje boeken. En ook het aantal dagjesmensen neemt toe. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, een regionaal bureau dat zich bezighoudt met toerisme. De gouden tip: vind de rustige plekken!
In 2023 kwam het aantal bezoekers dat minimaal één nacht doorbracht in Gelderland uit op 4,8 miljoen, een toename van 7 procent in vergelijking met een jaar eerder. Opvallend is dat die toeristen niet allemaal van heinde en verre komen. Het gros van de bezoekers vorig jaar - zeker 80 procent - bestond uit toeristen uit eigen land, zo blijkt uit analyses van Bureau Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen. Ook krijgen we bezoekers uit onze buurlanden. Grofweg 10 procent komt uit Duitsland en zo'n 2 procent uit België.

Verrast door stijgende cijfers

Bij Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen zijn ze 'een beetje' verrast door de stijgende cijfers. "Het is meer dan we gedacht hadden", zegt directeur Herre Dijkema. Een harde verklaring ervoor is er volgens hem niet. "Het heeft er mogelijk mee te maken dat in 2022, het eerste jaar na corona, weer meer mensen naar het buitenland gingen. Die mensen zijn vorig jaar misschien weer in eigen land gebleven en naar Gelderland gekomen."
Gelderland is echt een provincie voor de Nederlander, zegt Dijkema. De meeste toeristen komen uit ons land. "Dat is op zich natuurlijk fijn. We zijn minder afhankelijk van wisselende stromen toeristen uit het buitenland. En het is ook beter wat betreft duurzaamheid. Beter dan verre vliegreizen maken kan de Nederlander goed in Gelderland terecht."
En dat zal bovendien ook de komende jaren wel zo blijven. "Ik weet niet of we dit jaar de 5 miljoen toeristen halen. Maar er zullen vast weer meer komen dan vorig jaar. Ook vanwege de effecten door de vergrijzing en het belang dat mensen hechten aan gezond blijven."
Kijk hier voor de reacties van recreanten (en voor een geheime tip!)
Steeds meer toeristen in Gelderland

Delen zijn te druk

De keerzijde van de toenemende populariteit is dat sommige delen van Gelderland, met name de binnensteden en de natuurgebieden, te druk worden. Volgens Dijkema is dat waar - maar ook relatief. "Mensen roepen dan dat het op de Posbank vol is. Maar dat is eigenlijk alleen op bepaalde tijden en dagen. Daarbuiten valt het eigenlijk wel mee."
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen werkt met verschillende strategieën om de toeristen toch beter over de provincie te verdelen. Eén daarvan is de zogeheten drukteradar. Daar kan een bezoeker checken hoe druk het ergens is, en vervolgens alternatieven aangereikt krijgen. "De tool is afgelopen jaar al veel ingezet en zal ook komend jaar veel gebruikt worden. Mensen hebben de neiging te kiezen voor de locaties die ze kennen en waar ze al geweest zijn. Wij bieden plekken aan waar het minder druk is en die ook mooi zijn om te bezoeken."
Want, zo zegt Dijkema, de drukte veroorzaken we vooral ook zelf als bezoeker. "De sleutel om rustiger plekken te zoeken, ligt dus ook bij ons zelf. Ga bijvoorbeeld niet zondagmiddag naar een natuurgebied, maar zaterdagochtend. En doe dan zondagmiddag je boodschappen. Je kunt er zelf gewoon vrij eenvoudig wat aan doen."