Stedendriehoek

Met stift op ramen kalken voor start poëzieweek

Bertine schrijft 'haar' weesgedicht op haar raam.
Bertine schrijft 'haar' weesgedicht op haar raam. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Wie de komende week door Zutphen loopt, kan genieten van tientallen gedichten. Woensdag start de 'week van de poëzie'. Om daar extra aandacht aan te besteden, heeft BIJ de bieb zogenaamde 'weesgedichten' verspreid door Zutphen en omstreken. "Het is een soort lichtpuntje voor wie er langs mijn raam loopt."
Bertine pakt een speciale stift, om haar 'weesgedicht' op haar eigen keukenraam te schrijven. "Toen ik het idee van de bieb las, was ik gelijk enthousiast. Ik houd van gedichten, daar sloeg ik op aan. En ik vind de winter altijd zo'n grauwe periode. Juist een gedicht kan dan een lichtpuntje zijn. Daarom heb ik mijn raam beschikbaar gesteld."

Bedacht in coronatijd

Het concept 'weesgedichten' komt over uit Vlaanderen. "Het is ontstaan in de coronatijd", vertelt Petra Bennis, programmeur voor BIJ de bieb. "Elk jaar vieren we de 'week van de poëzie', maar in coronatijd konden mensen niet naar de bieb komen om gedichten te lezen. Door de gedichten op ramen te schrijven, wordt de week van de poëzie toch duidelijk in beeld gebracht."
Dit jaar doet BIJ de bieb, de bibliotheek Berkel & IJssel, voor het eerst mee met weesgedichten. "Mensen kunnen een gedicht adopteren, dat ze dan op hun raam schrijven", legt Bennis uit. "Op die manier zijn er op veel verschillende plekken onze gedichten te lezen."

Mooi gedicht

Ondertussen is Bertine klaar met het gedicht dat ze op haar raam aan het schrijven was. "Ik vind dit een heel mooi gedicht, het past goed bij mezelf", zegt ze erover. "Er zitten mooie woordspelingen in, en het gaat over de wind en de zee. Daar heb ik wel gevoelens bij."
Wie benieuwd is naar de weesgedichten, kan tijdens de Week van de Poëzie door Zutphen en de omliggende gemeenten lopen.

Poëzieweek 2024

De Poëzieweek 2024 start met Gedichtendag op 25 januari en duurt tot en met 31 januari 2024. Het thema van de Poëzieweek is dit jaar ‘thuis’.