Gelderse Vallei

Deze studenten eten liters ijs voor de wetenschap

Anne Verdiesen proeft samen met medestudente Qi het ijs
Anne Verdiesen proeft samen met medestudente Qi het ijs © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Een gezond ijsje dat nog beter smelt en nog minder vet heeft. Hier doet student Anne Verdiesen met medestudent Qi Wang onderzoek naar. "Het zou fijn zijn als je wat gezonder ijs kan consumeren. Dat je je minder schuldig hoeft te voelen als je een bak ijs naar binnen werkt."
We hebben steeds meer kennis over het namaken van producten. Denk maar aan vleesvervangers. Ook zie je in de grote supermarkt al ijs met proteïne en minder calorieën. Maar net zo lekker als een vettig ijsje is dat nog niet. De onderzoekers aan de Wageningen Universiteit proberen zo dichtbij mogelijk te komen, zodat ook dat ijsje zo lekker smaakt en smelt als een ijsje dat je bij de Italiaan haalt.
De onderzoekers proberen het ongezonde ijs na te bootsen. Maar dan zonder vet, en met gezonde proteïne maar dan nét zo lekker als 'ongezond' ijs. Volgens de begeleider van het onderzoek Elke Scholten is er een belangrijke stap bereikt op weg naar gezonder ijs: "We zijn erachter gekomen dat proteïne vet kan vervangen."

'Inmiddels twee of drie liter ijs gegeten'

Maar deze ontdekking maakt het ijs nog niet per se gezond, volgens Scholten, "Minder vet ijs is nog steeds niet gezond omdat er altijd nog suiker in zit." De studenten onderzoeken of deze boosdoener weg kan uit het recept. "Maar dat is wel lastiger. Suiker is heel belangrijk voor de structuur van het ijs, zonder wordt het een ijsblokje, het bevriest gewoon helemaal."
Het onderzoek gaat dus vooral om het structuur van het ijs en de smaak. "Ik denk dat ik inmiddels wel twee of drie liter ijs heb gegeten", lacht Verdiesen. "Het zou fijn zijn als je wat gezonder ijs kan consumeren. Dat je je minder schuldig hoeft te voelen als je een bak ijs naar binnen werkt."

Gezond ijs in de schappen?

Kunnen wij het gezonde ijs van de studenten straks ergens in de schappen zien liggen? "Wij geven alle kennis over aan een Chinese ijsmaker die het onderzoek sponsort, dus hij gaat dan kijken wat hij ermee doet", vertelt Scholten.
De studenten vinden het niet erg als er uiteindelijk geen eindresultaat is: "Het onderzoek was al leuk om te doen", lacht Verdiessen.