Gelderse Vallei

Hoe bezuinigen we 4 miljoen euro? Deze gemeente vraagt inwoners om hulp

In Nijkerk gaat het om een tekort van 4 miljoen euro.
In Nijkerk gaat het om een tekort van 4 miljoen euro. © Omroep Gelderland
NIJKERK - Bezuinigen op sport, cultuur of zorg? De belastingen omhoog? Of toch maar minder huizen bouwen? Gemeenten staan voor een grote uitdaging in 2026. Vanaf dat moment krijgen ze minder geld. In Nijkerk moet 4 miljoen euro worden bespaard. En dus moeten er lastige keuzes gemaakt worden.
Erg druk is het niet in het gereserveerde zaaltje in Nijkerk. Op tafel staan koekjes en kannen met koffie en thee en liggen formulieren op tafel. 'Waar kies jij voor als er minder geld is?', luidt de kop.
"We gaan vanavond met inwoners in gesprek over die vraag", legt wethouder financiën Audrey Rohen uit. "Want iedereen vindt daar wel wat van."

Geld verdelen

In Nijkerk is - net als in alle andere Gelderse gemeenten - werk aan de winkel. Rohens ambtenaren rekenden voor dat Nijkerk vanaf 2026 zo'n 4 miljoen euro tekort komt. "Dat is veel geld en tegelijk willen we wel blijven investeren in de Nijkerkse samenleving. Hoe gaan we ons geld verdelen?"
"Er zijn verschillende mogelijkheden om te besparen", gaat Rohen verder. "We hebben als gemeente ambities, maar die kunnen we wat minder snel realiseren. Dan bouwen we een aantal zaken gewoon wat later dan we van plan zijn. Maar je kunt ook besluiten om dingen die we nu wél doen, niet meer te doen. Of met minder geld."

B-woord

En dan er is er nog het impopulaire 'b-woord'. "De andere knop die we hebben, heet belastingen. Je kunt ook zeggen: 'We vinden het heel belangrijk dat alle voorzieningen blijven bestaan'. En dat betekent dat we meer belastingen gaan heffen."
Geliefd zal de gemeente zich daar waarschijnlijk niet mee maken. "We willen heel graag weten hoe inwoners daarover denken. Wat kiezen ze? Misschien zeggen ze wel: 'Ik heb er toch wat meer geld voor over, als het betekent dat deze voorziening blijft bestaan'. Dan bestaat de optie tot belastingverhoging."

Markt

Om van Nijkerkers te horen waarvan zíj vinden waar op bespaard mag worden, organiseert de gemeente avonden. "Maar we hebben ook op de markt gestaan en een app gelanceerd waarmee inwoners kunnen laten weten wat ze vinden", zegt wethouder Rohen. "Daar krijgen we heel verschillende antwoorden op. Dat is erg leuk."
Een grote lijn is daar nog niet in te trekken, zegt ze. "Daar moeten we echt eerst het hele traject voor doorlopen." Rohen moet lachen om de opmerking dat de gemeente dit mogelijk doet om zichzelf in te dekken, zodat Nijkerk bij impopulaire besparingsmaatregelen kan terugvallen op de zin: 'De inwoners vonden dat...'.
"Nee zo werkt het écht niet. De gemeenteraad heeft gezegd: 'We willen van de Nijkerkers weten hoe ze erover denken, zodat we dat bij onze overwegingen kunnen betrekken'. De raad zal ook naar andere dingen kijken en alle voor- en nadelen op een rijtje moeten zetten. Maar wat inwoners vinden is natuurlijk wel een factor waar ze ook rekening mee moeten houden."
Volgend jaar moet duidelijk zijn hoe Nijkerk 4 miljoen euro gaat besparen.