Rijk van Nijmegen

Partijen hekelen aanpak Bruls rond klimaatprotest

Actievoerders bezetten de Oranjesingel in het centrum van Nijmegen.
Actievoerders bezetten de Oranjesingel in het centrum van Nijmegen. © Persbureau Heitink
NIJMEGEN - Drie partijen in de Nijmeegse raad hebben vraagtekens bij de aanpak van burgemeester Hubert Bruls van een demonstratie van Extinction Rebellion in de Waalstad. Zij vinden dat er "disproportioneel gehandeld is".
De fracties van PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren (PvdD) stellen dat het protest op 13 januari vooraf breed aangekondigd en vreedzaam opgezet was om aandacht te vragen voor de wereldwijde klimaatcrisis in het algemeen belang. Zij vragen zich af waarom Bruls er toch voor gekozen heeft om zware beperkingen aan het protest op te leggen.

'In strijd met internationale verdragen'

"Demonstreren is een belangrijk recht, maar je kunt je mening ook prima verkondigen zonder hinder of gevaar voor anderen", stelt de burgemeester in een persbericht. Ook zei hij dat vooraf niet de geplande route met de gemeente is gedeeld. Volgens de fracties van PvdA, GroenLinks en PvdD gaan de beperkingen die zijn daarop zijn opgelegd regelrecht in tegen de principes van het demonstratierecht zoals vastgelegd in internationale verdragen.
De demonstranten hielden een 'slow march', waarbij zij in een langzaam tempo door de binnenstad liepen. Volgens de drie partijen leverde dat weinig hinder op, maar werd de mars wel ontbonden en zijn er in totaal 92 demonstranten gearresteerd. "Volgens Amnesty International is hinder van verkeer echter geen grond om een demonstratie per direct te ontbinden", benadrukken de partijen.

'In lijn brengen met mensenrechten'

De drie fracties vragen de burgemeester onder meer of hij bereid is in gesprek te gaan met Nijmeegse activisten en Amnesty International om het demonstratierecht in Nijmegen in lijn te brengen met de mensenrechten.