Noord-Veluwe

Deze wijkbewoners hangen lieve wensen achter hun ramen

De actie bestond uit twee soorten posters waar mensen hun boodschap op konden schrijven.
De actie bestond uit twee soorten posters waar mensen hun boodschap op konden schrijven. © Omroep Gelderland
'T HARDE - 'Ik wens jou gezondheid', 'laten we samen genieten', 'ik wens jou vrede toe om wie je bent' en 'laten we samen spelen in de speeltuin'. Wie door de wijk Heidezoom in 't Harde loopt, krijgt allerlei positieve boodschappen te lezen. Het is een initiatief van Annerie en Chris Doornweerd, die 160 posters door de wijk verspreid hebben. "Maar dat er dan ook zoveel mensen meedoen, dat is wel heel erg leuk."
Het idee voor de posters komt niet bij Annerie en Chris zelf vandaan. "Onze schoondochter heeft in coronatijd posters ontworpen, zodat de buurt waar ze woonde tijdens de kerstlockdown toch een beetje positiviteit kon verspreiden", vertelt Annerie. "Daar is ze, samen met onze zoon, de afgelopen jaren mee doorgegaan. Zij hangen de posters op in Schiedam, waar ze wonen, en de hele buurt doet met hen mee. En nu verkopen ze de posters aan iedereen die ze ook op wil hangen in zijn wijk. Zonder winstoogmerk, maar juist om de positiviteit verder te verspreiden."

Nieuwe wijk, nog weinig verbondenheid

Dit jaar wilden Chris en Annerie de posters ophangen in hun eigen buurt. "Deze wijk is nog behoorlijk nieuw, de laatste huizen zijn drie jaar geleden opgeleverd", vertelt Chris. "Daardoor is er nog maar weinig onderlinge verbondenheid tussen de bewoners. Ons verlangen is dat dat meer ontstaat, hopelijk helpt deze actie daar een klein beetje bij."
Het echtpaar is eind december persoonlijk bij alle deuren langsgegaan. "In die periode hadden we al maanden achter elkaar alleen maar regen, het waren donkere dagen, en in de wereld is ook nogal wat ellende, dus we wilden graag wat positiviteit brengen", zegt Annerie. "En de reacties waren bijna allemaal enthousiast", vult Chris aan. "We hebben in totaal 160 posters uitgedeeld, en diezelfde middag hingen de eerste teksten al achter de ramen."

Alleen positieve teksten

Er zijn twee soorten posters: eentje met 'ik wens jou', en eentje met 'laten we samen'. Onder die teksten is een wit vlak te zien, waar iedereen de zin aan kan vullen met een eigen wens. "En dan krijg je de mooiste wensen", zegt Annerie. "Van gezondheid en plezier, tot de wens om samen te genieten of te spelen in de speeltuin. Mensen hebben er echt over nagedacht, vaak ook met de kinderen samen. Het zijn alleen maar positieve teksten. En er komen nog elke dag nieuwe posters te hangen achter de ramen."
Annerie en Chris lopen regelmatig een rondje door de wijk, om te kijken welke posters er hangen. "Kijk, ik wens jou rust", wijst Chris. "Dat is heel waardevol." "Of deze", ziet Annerie een andere hangen: 'ik wens jou 'genoeg'. In deze tijd van overvloed en overdadigheid, dat vind ik prachtig." Ze worden aangesproken door een wijkgenoot. "Wat een ontzettend mooie actie", zegt de man. "We hebben de poster gelijk dezelfde dag opgehangen, want het is goed om elkaar zo een positieve boodschap mee te geven." "Wat staat er op die van u?", kijkt Chris naar het raam. "Oh, 'ik wens jou veel heil en zegen', prachtig." "Ja, dat is een boodschap die we ook vanuit ons geloof mee willen geven aan de wijk", licht de man toe.
En zo zijn de reacties overal positief. "Dat zie je aan hoeveel mensen er meedoen", weet Annerie. "Maar ik werd vorige week ook aangesproken in de supermarkt. Een oudere vrouw zei dat ze het zo'n mooie actie vond. Ze had wel even na moeten denken over wat ze op ging schrijven, maar dat was volgens haar ook goed."

Samen meer lachen

En wat Annerie en Chris zelf als boodschap hebben opgeschreven? "Wij hebben er stiekem twee gemaakt, omdat we de actie toch wat wilden promoten", lacht Annerie, zie zelf 'ik wens jou een hoopvolle toekomst', schreef zij. 'Laten we samen meer lachen', is de boodschap van Chris. "Hopelijk verspreidt deze positiviteit zich verder, de komende tijd. En misschien hangen er volgend jaar in december wel posters in de rest van 't Harde, Elburg en Oldebroek. Dat zouden we helemaal mooi vinden."