Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Uiterwaarden bomvol zwerfafval door hoog water in rivieren

Gelukkig zijn er vrijwilligers die de uiterwaarden schoon houden.
Gelukkig zijn er vrijwilligers die de uiterwaarden schoon houden. © Omroep Gelderland
RENKUM - Het hoge water van de afgelopen maanden heeft gezorgd voor veel zwerfafval in de uiterwaarden. Dat zegt milieuorganisatie Schone Rivieren. De landelijke organisatie spant zich al sinds 2017 in om de rivieren en uiterwaarden schoon te houden. Ook dit jaar staan de vele honderden vrijwilligers te trappelen om aan de slag te gaan. Maar eerst moet het water nog wat zakken.
Coördinator Eveline Vink loopt langs de Nederrijn bij Renkum, met boven haar de snelweg A50. Ze wijst naar de kant. "Je kan het vanaf hier al zien, langs de vloedlijn. Daar, tussen het gras, ligt een rand van plastic zakjes, bakjesflesdoppen en rietjes."
De vervuiling is duidelijk zichtbaar. Om te voorkomen dat al dat afval de zee in stroomt, wil de stichting Schone Rivieren de uiterwaarden zo snel mogelijk schoonmaken. Want plastic, blikjes, boterkuipjes of piepschuim: je kunt het zo gek niet verzinnen, of de rivier neemt het mee en laat het na het hoge water liggen in de uiterwaarden.
Milieuorganisaties staan te popelen om de uiterwaarden schoon te maken. De verwachting is dat na 15 februari de schoonmaakvrijwilligers aan de slag kunnen, omdat het water rond die datum voldoende gezakt zal zijn.
Het afval wordt na inzameling geanalyseerd. Zo kan de vervuiler worden achterhaald. Om het oprapen en analyseren zo goed mogelijk te doen worden online cursussen gehouden.
Bekijk de video:
Deze troep wordt allemaal gevonden