Rijk van Nijmegen

Dit zijn de beste hoveniers van Nederland. 'Ontzettend trots op die jongens'

Skip en  Teun Nederlands kampioen Hovenier
Skip en Teun Nederlands kampioen Hovenier © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - We hebben er in Gelderland twee kersverse Nederlands kampioenen bij. Skip Willems en Teun Bevers hebben het NK Hovenier in Hardenberg gewonnen. En nu mogen de twee leerlingen van de groenopleiding van Yuverta in Nijmegen zelfs naar het wereldkampioenschap in Frankrijk.
Nederlands kampioen hovenieren, dat word je niet zomaar. De twee mbo-studenten moesten in Hardenberg in drie dagen tijd een complete tuin aanleggen. Dat betekent meten, zagen en natuurlijk met de schep in de weer.
Op de millimeter nauwkeurig moest het plan worden uitgevoerd. Dat Skip en Teun er met de titel vandoor gingen, ligt onder meer aan hun koelbloedigheid en de rust die ze kunnen opbrengen tijdens de wedstrijd.

Zelf de touwtjes in handen

"Ik vond het zelf persoonlijk niet zo spannend", reageert Skip nuchter. "Maar voor de familie en de docenten is het natuurlijk superspannend. Wij hebben zelf de touwtjes in handen. Weten precies wat we moeten doen. Maar als je dan eenmaal op het podium staat en de eerste en tweede wordt omgeroepen dan zit het hart bij mij ook wel in de keel hoor."
"Er werd ook van tevoren verteld dat het nog nooit zo dicht bij elkaar heeft gezeten", vult Teun hem aan. "Nou dan ben je wel heel erg opgelucht en tevreden met de uitslag."
"Kijk dat zijn de Nederlands kampioenen", wordt er op school in Nijmegen geroepen. Drie medescholieren kijken Teun en Skip na als ze langslopen. Ze moeten duidelijk nog wennen aan hun prestatie. Onopvallend door de gangen lopen, dat kan eigenlijk niet meer. Iedereen wil de jongens de hand schudden. "Heel goed gedaan", klinkt het als de schoonmaakster de twee uitbundig feliciteert met hun eerste plek.

Ontzettend trots

"Dat is wel even wennen", zegt Teun. "Normaal loop je gewoon naar je lessen, maar dit is wel heel leuk hoor en hoort er een beetje bij." Docent Huub van Aar vindt dat de twee een schitterende prestatie hebben neergezet. "Ik ben ontzettende trots op die jongens. Ze hebben er heel hard voor gewerkt. En dat harde werken loont, zullen we maar zeggen."
De Nederlands kampioenen zeggen zelf dat ze hun overwinning te danken hebben aan een goede communicatie. Niet vreemd, want ze zijn eigenlijk vrienden voor het leven. "Mekaar vertrouwen, dat is heel belangrijk", benadrukt Skip. "We kennen elkaar sinds groep drie van de basisschool", lacht Teun. "We zijn altijd als vrienden met elkaar omgegaan en doen nu dezelfde opleiding. Dat is heel leuk."
En straks worden de twee na hun overwinning in Hardenberg misschien ook nog wereldkampioen. De vrienden gaan daar binnenkort voor in training.
Kijk naar een reportage:
Dit zijn de beste hoveniers van Nederland