Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Ondanks afsteekverbod meer vuurwerkschade in Arnhem en Apeldoorn

Een opgeblazen bushokje
Een opgeblazen bushokje © ANP
ARNHEM - Met de jaarwisseling achter de rug en de restanten van de pijlen en potten netjes opgeruimd, gaan gemeenten aan de slag met het opnemen van vuurwerkschade. Uit een steekproef van Omroep Gelderland onder tien gemeenten blijkt onder meer dat het afsteekverbod in Arnhem en Apeldoorn er niet voor heeft gezorgd dat verkeersborden, prullenbakken en speeltoestellen ongeschonden bleven.
In Arnhem was een verbod op afsteken van kracht afgelopen jaarwisseling. Toch viel de schade aan objecten in de openbare ruimte iets hoger uit dan een jaar eerder, toen er nog wél geknald mocht worden: het bedrag ging van 27.550 euro naar 30.815 euro.
"Het is natuurlijk zo dat wij elke euro die we moeten besteden aan het herstel van vernielde eigendommen, veel liever op een andere manier in de stad zouden willen investeren", meldt een woordvoerder van de gemeente. "Dus elke euro is er eentje te veel."
Ook in Apeldoorn gold een verbod. Daar wordt de schade rond de 30.000 euro geschat. Een jaar daarvoor viel het bedrag uit op 23.400 euro.

Nasmeulen

Volgens de woordvoerder van de gemeente Arnhem was er onder meer schade aan ondergrondse containers. Dat kan komen door vandalisme, maar ook door vuurwerkresten die met goede bedoelingen zijn opgeruimd en nog nasmeulen. Na het blussen van zo'n brandje, moet het water uit de containers worden gehaald.
In Barneveld verviervoudigde de schade aan zulke containers voor huisafval in een jaar tijd: van 1.000 naar 4.000 euro. De totale vuurwerkschade in de gemeente bedraagt 20.400 euro, wat 400 euro meer is dan de jaarwisseling daarvoor.
Het schadebedrag is in Doetinchem zo'n 70.000 euro. Dat is 10.000 euro méér dan vorig jaar.

Meevaller

In West Betuwe zakte het schadebedrag van 32.945 euro naar 29.950 euro . Daarbij zitten niet de kosten die de gemeente kwijt was aan de inhuur van onder meer toezichthouders en een wegdekreiniger, laat een voorlichter weten.
Ook een woordvoerder van de gemeente Nunspeet klinkt voorzichtig positief: "Het lijkt erop dat het meevalt dit jaar." Vorig jaar werd er daar ongeveer 5.000 euro aan schade geconstateerd. Van een gelijk bedrag was er sprake in Oost Gelre, rondom de afgelopen jaarwisseling en die daarvoor.

Vernielde beveiligingscamera’s

Veel gemeenten zijn nog bezig met inventariseren. Zo ook Maasdriel, waar tijdens de jaarwisseling ongeregeldheden waren. Een jaar eerder was de gemeente 31.500 euro kwijt aan kapotte spullen, waarvan meer dan de helft aan vernielde beveiligingscamera’s die gehuurd waren. De gemeente Bronckhorst is ook nog druk en verwacht dat het bedrag aldaar tussen de zeven- en achtduizend euro zal vallen.
In Berg en Dal werd het bedrag wel al vastgesteld: op 4.500 euro, wat ongeveer 3.000 euro hoger is dan een jaarwisseling eerder. "Doordat eventuele beschadigingen aan rioolputten pas later geconstateerd kunnen worden," zegt een woordvoerder, "kan het bedrag in de loop van het jaar nog wat hoger uitvallen."