Arnhem en omstreken

Annelies komt om een andere reden naar de warme kamer in Arnhem

De warme kamer aan de Leidenweg in Arnhem wordt druk bezocht.
De warme kamer aan de Leidenweg in Arnhem wordt druk bezocht. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het Leger des Heils biedt sinds de stijging van de energieprijs in 2022 zogenaamde 'warme kamers' aan. Dat zijn plekken waar actief wordt uitgedragen dat je welkom bent in de warme ruimte voor een kop koffie - zonder je bezwaard te voelen. Aan het uitdragen van die boodschap is volgens de organisatie behoefte.
In Nederland zijn er inmiddels zo'n 1400 locaties aangesloten. In Gelderland is Arnhem koploper. In de stad en de directe omgeving zijn er dik veertig, tegenover bijvoorbeeld achttien in Ede en twaalf in Nijmegen.
De aantallen zijn een schatting. "Er zijn ook locaties die zich niet bij ons hebben aangemeld op de website, maar wel meedoen met de beweging", legt een woordvoerder van de regio Oost-Nederland van het Leger des Heils uit.

Voorzien in een behoefte

De bibliotheken, wijkcentra en buurtcentra blijven zich volgens de woordvoerder aansluiten. "We vermoeden dat de warme kamers ook voorzien in een andere behoefte van mensen. Waar vind je nog een plek waar je vrijblijvend een kop koffie krijgt?"
In de warme kamer aan de Leidenweg zit ook Annelies van den Bogaard. Ze is niet naar deze locatie gekomen om energie te besparen. Het is de warmte van de andere mensen die haar goed doet. "Als je ouder wordt, heb je toch je contacten nodig, hè?", zegt ze. Dat ze haar eigen jas heeft aangehouden, en de dame naast haar een das om heeft, wil niet zeggen dat de twee het koud hebben. "Die zijn voor de fun", knipoogt ze. "Het is hier warm genoeg, hoor."

Bent u hier vanwege de warme kamer?

De locaties die meedoen, dragen dus vooral uit dat mensen welkom zijn. Anika van de Peut van buurtcentrum Thuis in Wageningen: "We gaan natuurlijk niet aan mensen die er zijn vragen: zit je hier omdat het thuis koud is? Dat is niet het idee. Het gaat erom dat het laagdrempelig is om langs te komen, door ons aan te sluiten bij de warmekamerbeweging."
Op hun beurt hoeven de warme kamers weinig meer te doen dan een poster ophangen. "Een open deur en een kop koffie: we willen er gewoon voor mensen zijn."

Tijdelijk Noodfonds Energie

Het energieplafond geldt dit jaar niet meer. Wel is, net als vorig jaar, het noodfonds energie beschikbaar voor mensen die een laag inkomen hebben. Het gaat dan om energiekosten die hoger zijn hoger dan 8 tot 10 procent van het bruto-inkomen per maand.
Dat inkomen moet op zijn beurt weer lager zijn dan 3.200 euro voor een alleenstaande of 4.480 euro voor mensen die samenwonen. Een woordvoerder: "We zijn druk met de voorbereidingen, we hopen eind van de maand klaar te zijn voor aanmeldingen."