Stedendriehoek / Arnhem en omstreken

Gelders Museum in Zutphen oogst veel lof: ‘Go for it’

Van links naar rechts: Ridders van Gelre Bas Steman en René Arendsen, wethouder Sjoerd Wannet van Zutphen en directeur Paulo Martina van de Musea Zutphen.
Van links naar rechts: Ridders van Gelre Bas Steman en René Arendsen, wethouder Sjoerd Wannet van Zutphen en directeur Paulo Martina van de Musea Zutphen. © Gemeente Zutphen
ZUTPHEN - Het plan voor een Gelders Museum in Zutphen wordt positief ontvangen. Op sociale media beloven mensen dat ze direct langskomen, wanneer het museum opengaat. En ook de streekarchivaris op de Noordwest-Veluwe is enthousiast.
“Go for it!”, zegt Rudolf Bosch. “Gelderland verdient een eigen museum; wat een rijke geschiedenis! Dat mogen we tonen en uitdragen”, aldus de streekarchivaris. En Iris Hopman voegt toe: “Mijn dochter van 8 jaar is helemaal blij dat er nog een museum komt. Maar ze vroeg me meteen: kan ik daar wel in met mijn museumkaart?”
Iris' dochter kan gerust zijn: het Gelders Museum zal een onderdeel worden van de Musea Zutphen. Dat is een bestaand museum waar de museumkaart al geldig is. Het was één van de voorwaarden die de Ridders van Gelre stelden, toen ze iedereen uitnodigden om mee te denken over een Gelders Museum.
Het zou moeten aansluiten bij een bestaande museale organisatie. Programmamakers Bas Steman en René Arendsen wilden ook dat het Gelders Museum zou resideren in een bestaand gebouw met een historische uitstraling. Dat hebben ze gevonden in de Witte Vleugel, een leegstaande uitbouw van het historische stadhuis in Zutphen.
Zutphen is de geschiedenishoofdstad van Gelderland
Sjoerd Wannet, wethouder Zutphen
Wethouder Sjoerd Wannet nam het initiatief om het Gelders Museum naar Zutphen te halen. “We zijn de geschiedenishoofdstad van Gelderland. Dat komt door onze prachtige middeleeuwse centrum met duizend monumenten. Daar valt het historische verhaal nu al te beleven.”
Directeur Paulo Martina vindt het een mooie uitdaging om het Gelders Museum onder de vleugels van zijn organisatie mee te nemen. “We hebben al twee musea, namelijk het Stedelijk Museum over de stadsgeschiedenis en het Museum Henriëtte Polak voor moderne kunst. Daar zou het Gelders Museum als derde pilaar prima bij kunnen.”
Witte Vleugel in Zutphen
Witte Vleugel in Zutphen © Gemeente Zutphen

Topstukken en nieuwe media

Martina heeft ook een idee over de invulling van het nieuwe museum. “Het wordt een combinatie van een aantal dingen. Natuurlijk komen er topstukken die we ook al zelf in de collectie hebben van het Stedelijk Museum Zutphen. Die vullen we aan met audiovisuele middelen, nieuwe media en replica’s.”
Het plan voor het Gelders Museum in Zutphen gaat nu naar de provincie Gelderland. “Wij leveren met de Witte Vleugel het gebouw,” vertelt Sjoerd Wannet, “maar de provincie zou de verbouwing voor haar rekening moeten nemen. Het pand is nog niet instapklaar. En er moet gekeken worden naar de exploitatie om het museum draaiende te houden.”

Applaus voor Zutphen

De Provinciale Staten van Gelderland hebben het plan gisteren in ontvangst genomen. In de fractie van BBB klonk applaus toen duidelijk werd dat Zutphen zich aandient als locatie voor het Gelders Museum. Aan het einde van de maand krijgen de Staten een verdere toelichting op de plannen van de initiatiefnemers. Dagblad De Stentor vroeg haar lezers naar hun mening over de komst van het Gelders Museum naar Zutphen.
Bijna 90 procent van de respondenten gaf een positief antwoord. “Geweldig plan,” reageert Paul Ploegman. “Past ook helemaal bij het streven Zutphen wat nadrukkelijker op de kaart te zetten,” gaat Eric Moll verder. Ook Jan Willemsen vindt het een goed plan. “Alle succes gewenst.”

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.