Arnhem en omstreken

Tentoonstelling Surinaamse verzetsstrijder trekt ruim 300.000 bezoekers

Kunstenaar Ken Doorson naast zijn installatie 'Papa de Kom'.
Kunstenaar Ken Doorson naast zijn installatie 'Papa de Kom'. © Mike Bink
ARNHEM - De tentoonstelling over de Surinaamse antikoloniale schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder Anton de Kom in het Nederlands Openluchtmuseum heeft ruim 300.000 bezoekers getrokken. De tentoonstelling was zondag 14 januari voor het laatst te zien in Arnhem.
Delen van de tentoonstelling gaan nu naar het nog te openen Suriname Museum in Amsterdam, zegt een woordvoerder van het Openluchtmuseum.

Wie is Anton de Kom?

Anton de Kom (1898-1945) was de zoon van een als slaaf geboren man in de toenmalige Nederlandse kolonie Suriname. Hij vertrok in 1921 naar Nederland. "De Kom was de eerste schrijver die de geschiedenis van Suriname vanuit niet-westers perspectief aan de orde stelde. Hij streed voor een menswaardig bestaan", aldus het Openluchtmuseum.
Zijn werk kaart het onrecht aan dat het koloniale systeem heeft veroorzaakt. In 1934 publiceerde hij zijn beroemde boek Wij slaven van Suriname.
De Kom, opgenomen in de Canon van Nederland, kreeg vorig jaar eerherstel en excuses van het Nederlandse kabinet voor het leed dat hem en zijn gezin is aangedaan doordat de Nederlandse overheid hem actief tegenwerkte, nadat hij zijn boek had gepubliceerd.

"De Canon van Nederland is een overzicht van belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Nederland. Samen vertellen ze hoe Nederland zich in de loop van de eeuwen heeft ontwikkeld", aldus de Rijksoverheid.

De Canon van Nederland bestaat uit vijftig onderwerpen uit de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Het overzicht is ontworpen voor leerlingen van acht tot veertien jaar in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. De Canon is een hulpmiddel voor docenten om onderwerpen voor hun geschiedenislessen te kiezen, verduidelijkt de Rijksoverheid.

'Papa de Kom' gaf hoop en perspectief

Het Nederlands Openluchtmuseum biedt sinds 2017 een binnenmuseum met een tentoonstelling over de Canon van Nederland. Sinds 2020 was het venster van Anton de Kom te zien.
De bekende schrijver kreeg de koosnaam 'Papa de Kom'. De Surinaamse kunstenaar Ken Doorson maakte speciaal voor de Arnhemse tentoonstelling een bouwwerk met deze koosnaam. "Het kunstwerk bestaat uit een holografisch portret van De Kom dat boven ruim tweehonderd geboetseerde koppen zweeft", aldus het Openluchtmuseum.
We zijn blij te kunnen meedelen dat het Suriname Museum in Amsterdam een aantal elementen van de tentoonstelling overneemt, waaronder de levensgrote installatie Papa de Kom.
Openluchtmuseum
"Met 'Papa de Kom' verbeeldt Doorson de vele mensen die Anton de Kom hoop gaf, door te luisteren en hun perspectief te bieden." De koppen zijn gemaakt van klei uit aarde van het district Para in Suriname. Het beeld zou onder meer in het Suriname Museum te zien zijn.
Tentoonstellingsoverzicht.
Tentoonstellingsoverzicht. © Mike Bink

300.000 mensen bezochten de tentoonstelling

Het Openluchtmuseum trok in 2023 in totaal 540.000 bezoekers. Door handmatig te tellen weet het museum volgens de woordvoerder dat ruim 300.000 mensen de expositie over De Kom hebben bezocht.