Achterhoek

Met wie sta jij op die oude schoolfoto?

Twee dames bekijken de klassenfoto's.
Twee dames bekijken de klassenfoto's. © Omroep Gelderland
ULFT - Wie heeft ze allemaal nog? Voor veel mensen zijn oude klassenfoto's een dierbare herinnering. De fotogroep van de oudheidkundige vereniging in Gendringen heeft boeken vol klassenfoto's verzameld. Zoveel zelfs dat ze er een expositie mee houden. Iedereen is welkom.
Klassenfoto's zijn populair. Hoe zag je er toen uit? Wie waren je klasgenootjes? En hoe heette die leraar ook al weer? Een klassenfoto roept veel herinneringen op. Tijdens de schoolfotodag in de DRU-fabriek liggen boeken vol schoolfoto's uitgestald waar belangstellenden naar hartenlust in mogen snuffelen.
Het thema vandaag is kleuterschool, dus de meeste belangstellenden moeten extra goed kijken om zichzelf en anderen te herkennen. Willem Schepers en Stef Aalders hebben zichzelf gevonden: hun kleuterschoolfoto roept veel herinneringen op.

Lachen naar het vogeltje

"Ik weet nog goed dat de foto gemaakt werd", vertelt Schepers bij een kleuterklasfoto uit 1952. "We waren er netjes voor aangekleed en ik had een bloemetje opgespeld. Een schoolfoto maken was in die tijd heel spannend, je wist niet wat er ging gebeuren."
Aalders heeft eenzelfde soort herinnering. "Een foto maken was heel bijzonder. Toen de fotograaf kwam deed hij een doek om z'n hoofd en zei hij: 'Let op: allemaal in de lens kijken want straks kan het vogeltje komen.' Nou het vogeltje moet nu nog steeds komen", vertelt hij lachend.

Foto's compleet maken

Beide heren vinden het bijzonder om de schoolfoto's weer te zien. "Ik ben nu 80 en hier geboren en er altijd blijven wonen. Hoe leuk is het dan om weer naar die klassenfoto's te kijken en jezelf en klasgenoten te herkennen", zegt Aalders. Schepers: "De tijd op de kleuterschool was erg leuk. Daar denk ik nu graag aan terug."
Voor de Oudheidkundige Verenging Gemeente Genderingen was het doel om de foto's te laten zien tweeledig. Enerzijds om bezoekers ervan te laten genieten, maar anderzijds om het archief compleet te krijgen, zegt voorzitter Theo Teitink. "We hopen er precies achter te komen wie er allemaal op een klassenfoto staan. Daar kunnen mensen die zichzelf op een foto herkennen, ons natuurlijk bij helpen."
Voor wie de dag heeft gemist: op de site van Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen zijn ook veel klassenfoto's te bekijken.
Oude klassenfoto's te zien in Ulft.