Rijk van Nijmegen

Omvaren en hinder door gedeeltelijke sluiting van sluis

Het schutten van de sluis bij Weurt in het Maas-Waalkanaal.
Het schutten van de sluis bij Weurt in het Maas-Waalkanaal. © ANP
NIJMEGEN - Rijkswaterstaat voert diverse grote onderhoudswerkzaamheden uit aan de westkolk van sluis Weurt bij Nijmegen. Daarom is de westkolk vanaf 31 januari tot begin augustus meerdere keren volledig gesloten voor scheepvaart.
Van 15 tot en met 26 januari is de oostkolk van de sluis al gesloten voor scheepvaart. Daar plaatst de waterbeheerder nieuwe camera's, voordat de werkzaamheden aan de westkolk van start gaan. "In deze periode is de hinder beperkt: de westkolk blijft nog volledig beschikbaar om te schutten", zegt Rijkswaterstaat Oost-Nederland.

Nieuwe camera's, tandwielen en en een likje verf

"Om de sluis de komende jaren betrouwbaar te laten werken, vervangt Rijkswaterstaat tijdens de onderhoudswerkzaamheden onder andere de grote tandwielen van de aandrijving van de Waal- en kanaaldeur. Hiervoor zetten we de betreffende deuren vast op bokken: een verhoogde constructies waar de zware deuren stabiel op rusten", verduidelijkt Rijkswaterstaat Oost-Nederland. Schepen kunnen daardoor tijdens de werkzaamheden in principe veilig onder de deuren door blijven varen. Het is slechts een deel van de werkzaamheden nodig om de westkolk volledig te sluiten.

De westkolk is voor dit onderhoud op de volgende momenten volledig gesloten:

- 31 januari 08.00 t/m 16.00 uur;
- 6 februari 07.00 uur t/m 8 februari 17.00 uur;
- 27 februari 07.00 uur t/m 17.00 uur;
- 2 april 07.00 uur t/m 17.00 uur;
- 30 april 07.00 uur t/m 31 mei 17.00 uur;
- 3 juli 07.00 uur t/m 17.00 uur;
- 31 juli 07.00 uur t/m 2 augustus 17.00 uur;
- 6 augustus 07.00 uur t/m 8 augustus 17.00 uur.
"Tijdens de langere sluiting vanaf 30 april vervangen we onder meer de camera's voor de bediening, werken we de verflagen op de deuren bij en herstellen we aanvaarbeschadigingen", aldus Rijkswaterstaat Oost-Nederland. Van 31 mei tot 31 juli kunnen schepen die langer zijn dan 110 meter helemaal niet meer door de westkolk varen.
De oostkolk blijft deze sluiting wel beschikbaar. Mocht deze kolk om onvoorziene redenen ook gestremd zijn, dan gaat de omvaarroute via de sluizen Grave, Lith. Hoe lang de schepen dan moeten omvaren is afhankelijk van de bestemming en het aanbod op de omvaarroute. Als uitgangspunt zou je kunnen hanteren minimaal 4 uur tot een etmaal, meldt Rijkswaterstaat Oost-Nederland.

Oostkolk sluis dateert uit 1928

De sluis verbindt de Maas met de Waal en de Rijn, en is de belangrijkste doorgang voor de beroepsvaart op de noord-zuidroute. Het complex bestaat uit twee schutsluizen. De oostkolk van sluis die dateert uit 1928 en westkolk die in 1975 is gebouwd. Het complex heeft groot onderhoud nodig. Jaarlijks passeren ongeveer 29.000 binnenvaartschepen de sluis.
Rijkswaterstaat is al enkele jaren bezig met klussen die niet kunnen wachten. De afgelopen jaren zijn onder meer alle zes de sluisdeuren volledig gerenoveerd. Ondertussen werkt Rijkswaterstaat toe naar grootschalige vervanging en renovatie van het hele complex vanaf 2028. Precies honderd jaar na de bouw van de oostkolk.